Stockholm

Experten spräcker hål på kända myten – så varmt ska du tvätta

Experten slår hål på tvättmyterna.
Hur höga temperaturer ska man egentligen ha när man tvättar i maskin?. Foto: Jessica Gow/Scanpix/TT och Jonas Ekströmer/Scanpix/TT

Ofta hör man att bakterier inte dör, när man tvättar exempelvis lakan eller underkläder, om man inte tvättar dem i minst 60 grader. En myt som nu professorn Agnes Wold slår hål på i podden "Fråga Agnes".


Läs mer

Disk, dammtorkande och skurande är hushållsbestyr som de allra flesta människor utför i alla fall några gånger i månaden. Men något som också måste sig få en ordentlig rengöring med jämna mellanrum är våra kläder.

Och det är bland annat myter och sanningar om att just tvätta som Agnes Wold, professor i bakterielogi, reder ut tillsammans med Christer Lundberg i ett avsnitt av SR-podden "Fråga Agnes". 

Så varmt ska du tvätta dina kläder

En lyssnare är lite nojig över den tänkbara bakteriefällan som bildas i familjens tvättkorg, med smutsiga eller svettiga kläder, och frågar då experten vilken som är den mest lämpliga temperaturen att ha för att bakterierna ska dö.

– Om man ska döda bakterier är det väl kanske 60 grader som gäller, men det finns ingen som helst anledning till att man ska döda de där stackarna, menar Anges Wold.

Vidare förklarar hon att när tvättmedlet och vattnet snurrar runt, tillsammans med kläderna, i maskinen spolas de flesta bakterierna bort. Om det finns några kvar efter det, dör de när tvätten torkas eller när den väl ligger i garderoben. Högre temperaturer kan med fördel användas för att få bort tuffare fläckar från exempelvis vita lakan.

– Jag tvättar i princip aldrig i högre temperaturer än 40 grader av miljöskäl, säger Agnes Wold och lägger även till att hon hellre centrifugerar mer än att torktumla.

Foto: Bertil Ericson/TT

Skillnad på äckligt och hygieniskt, enligt Agnes Wold

När en annan undrar hur hygieniskt det är att dela tvättstuga och då menar Agnes Wold att det är viktigt att skilja på vad folk tycker är äckligt – och vad som är hygieniskt. Något hon återkommer till ännu en gång när hon ska delge vad hon tycker är den största städmyten.

– Det är ju naturligtvis den stora myten att städning har någonting att göra med att förbättra hälsan hos privatpersoner, säger hon i avsnittet och lägger till:

– Städning är bara något man gör för att man tycker att det ska bli snyggt, lukta gott eller för att man ska kunna hitta sina grejer.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.