Många använder sina eldstäder under vinterns kalla månader.
Många använder sina eldstäder under vinterns kalla månader. - Foto: Duygu Getiren/TT och Martina Holmberg/TT

Experten: Det här MÅSTE du kolla upp innan du eldar hemma

Årets kallare månader är här och med skenande elpriser är det många som värmer upp sina hem genom att elda i bostadens kamin, kakelugn eller öppna spis. Men innan du tänder brasan finns det en viktig sak du bör kolla upp.


Vintern, med både snö och kyla, har anlänt med besked och många vill nu värma upp sina hem lite extra. Samtidigt kan uppvärmningen bli en kostsam historia, särskilt när elpriserna skenar till rekordnivåer. 

Det finns dock de som är lyckligt lottade och har någon form av eldstad i sitt hem och därigenom kan generera lite extra värme under vinterns kalla månader.

Är eldstaden brandskyddskontrollerad?

Men den som planerar att tända en brasa framöver gör rätt i att se över när den senaste brandskyddskontrollen gjordes.

– Dessa kontroller görs med lite olika intervall beroende på hur ofta man eldar, säger Anders Lundberg, brandingenjör vid enheten för brand och räddning på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, till Nyheter24.

– Men det som vi befarar är att folk som kanske gjort nya installationer eller folk som flyttat till äldre hus med eldstäder och som tänker att ”perfekt, den här kan vi utnyttja och elda i nu när det blir kallt” kanske glömmer att kolla upp om den är brandskyddskontrollerad. Tidigare ägare kanske inte har eldat i den på tjugo år. 

Genom en brandskyddskontroll kan fel och brister i och omkring din eldstad upptäckas och åtgärdas innan det är för sent. Dessutom kan kontrollanten se om du eldar på ett felaktigt sätt.

Här kan du läsa om misstagen som kan göra ditt julpynt till en brandfara.

Eld
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!