Så utnyttjas "gröna gummor" i kriminella nätverken
Så utnyttjas "gröna gummor" i kriminella nätverken - Foto: Christine Olsson/Jessica Gow/TT

Gröna gummor – så utnyttjas snygga tjejer av kriminella nätverk: "Handelsvara"

Kvinnors roller i kriminella nätverk har vuxit sig större de senaste åren. Störst risk att lockas in i brottslighet löper en viss typ av unga kvinnor, som går under benämningen "gröna gummor". Vad betyder begreppet?


När Aftonbladet publicerade en granskning över personer som kan kopplas till kriminella nätverk i Stockholm kunde man också slå fast att kvinnorna i verksamheterna blivit fler.

Deras uppgifter är ofta att, under hot eller tvång, transportera eller förvara vapen och droger. Men granskningen har kunnat visa att antalet kvinnor som själva söker sig till kriminella miljöer också har blivit större. 

– Det kan handla om kvinnor som pluggar juridik för att kunna vara gängen behjälpliga och man misstänker också att det finns kvinnor som sökt till polismyndigheten för att kunna infiltrera den, säger Linda Hjertén, en av tre reportrar bakom granskningen, i ett inslag med TV4.

Hon slår fast att kvinnor och unga tjejer blivit en "hetare handelsvara" och begår grövre brott.

Kriminella kvinnor kommer undan - kallas "Den rosa lagboken" 

Att använda sig av unga kvinnor har dessutom visat sig vara en optimal täckmantel för männen i verksamheterna. Enligt Aftonbladets granskning tenderar inte polisen att stoppa bilar med kvinnor bakom ratten lika ofta. 

– Det kallas för ”den rosa lagboken”. Alla vi intervjuat till den här studien är överens om att den varit en del av problemet, att man alltid förutsätter att det är mannen som är drivande och att kvinnan är ett offer eller ”bara” en flickvän. Det innebär att flickor i de här miljöerna inte upptäckts så tidigt som de borde och att tjejer och kvinnor grips och lagförs i mindre utsträckning, säger den pensionerade polisen Sven Alhbin till Aftonbladet.

Enligt Alhbin gör polisen samma misstag även vid husrannsakan eller när de stannar bilar där misstänkta män sitter bakom ratten. Eventuella kvinnor i bostaden eller i baksätet avskrivs som flickvänner eller släktingar, och deras koppling till kriminaliteten förblir ogranskad.

Vad är "gröna gummor"?

Enligt Linda Hjertén är det en viss typ av ung kvinna som de kriminella nätverken helst vill använda sig av i sin verksamhet. De är laglydiga, snygga, unga och går under benämningen "gröna gummor".

– Det finns ett uttryck inom gängkriminaliteten som heter ”gröna gummor”. Det är tjejer som ser bra ut, som pluggar, har körkort och aldrig har straffats. De är perfekta att använda för de blir helt enkelt inte stoppade av polis, säger Linda Hjertén till TV4.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.