Schimpanser på rymmen från Furuviksparken
Fem schimpanser lyckades rymma – bara en tog sig tillbaka. - Foto: Furuviksparken/Parks and Resorts och Anders Wiklund/TT

Fem schimpanser rymde från Furuviksparken – fyra uppges skjutna

På onsdagen ska minst fem schimpanser ha rymt från Furuviksparken i Gävle, uppger flera medier. Kort efter uppges tre schimpanser ha skjutits ihjäl, och senare på eftermiddagen sköts även en fjärde som skadades.
– Det är tragiskt på alla sätt och vis, säger informationschefen Annika Troselius.


På onsdagen tog sig minst fem schimpanser sig ut från sin hägnad i Furuviksparken i Gävle, rapporterar flera medier. Kort efter rymningen, som skedde vid lunchtid, kallades räddningstjänst till platsen för att hjälpa parkpersonalen att jaga rätt på dem.

Två schimpanser ska ha skjutits ihjäl kort efter rymningen och enligt DN rörde det sig om sju skyttar som letade efter de sista schimpanserna.

– Vi har åkt dit för att se om vi kan bistå personalen bland annat med drönare, sade larmbefälet vid Gästrike räddningstjänst till TT då.

Schimpanser från Furuviksparken på rymmen

Natalie Magnusson, som är affärsområdeschef för djur och utbildning i Furuviksparken, bekräftade att apor var på rymmen från aphuset. Inhägnaden var hem åt sju apor, enligt flera medier.

– Därför vill vi att alla ska hålla sig inne om aporna skulle komma utanför parken, sade hon tidigare till Arbetarbladet.

Runt halv tre på eftermiddagen ska tre schimpanser ha skjutits till döds, enligt uppgifter TV4. Men en fjärde schimpans, som lyckades ta sig ut mitt under turbulensen, var då fortfarande på rymmen.

– Vi har veterinärer på plats, men tyvärr finns det inte tillräckligt med sövmedel för att ta hand om alla individer. Så den enda utvägen just nu är att avliva schimpanserna, för vårt största fokus just nu är att ingen människa kommer till skada, sade informationschefen Annika Troselius till Expressen.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här. Något sådant här ska inte hända och det får inte hända. Säkerheten är det absolut viktigaste för oss, fortsatte Troselius.

Senare på eftermiddagen uppgavs det att även den fjärde schimpansen skjutits och skadats – men än var inte jakten över. Strax efter 16 inkom uppgifter om att en femte schimpans tagit sig ut, enligt P4 Gävleborg. Men den ska sedan självmant ha gått tillbaka in i hägnaden, rapporterar TT.

"Det är tragiskt på alla sätt och vis"

Exakt hur schimpanserna kunde ta sig ut från sitt hägn vet man inte i dagsläget.

– Vi kommer att göra en fullständig utredning efter det här, när vi har fått kontroll på situationen. Vi kommer också att vidta alla nödvändiga åtgärder för att inget liknande någonsin ska kunna hända igen, säger Annika Troselius till TT.

Själva Furuviksparken är stängd för säsongen. Dock så fanns det gäster på Furuviks havshotell som ligger nära parken, de informerades av personal om vad som pågick.

–Vi ser otroligt allvarligt på det här. Det är tragiskt på alla sätt och vis.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!