En vabbdag kan kosta dig hundralappar eller tusenlappar. Det framgår i en ny rapport som Länsförsäkringar tagit fram.
En vabbdag kan kosta dig hundralappar eller tusenlappar. Det framgår i en ny rapport som Länsförsäkringar tagit fram. - Foto: Christine Olsson/Adam Wrafter/SvD/TT

Här är familjemedlemmen som förlorar mest pengar på att vabba: "Stor inverkan"

Vabbande kan kosta dig mycket i längden. Beroende på vilken lönenivå du befinner dig på så kan det i slutändan röra sig om tusenlappar som försvinner varje dag.


Sedan 1974 är det varje förälders rättighet att få sjukpenning vid vård av sjukt barn och under förra året skedde en ökning på 2,2 procent från året innan, då cirka 8,5 tusen dagar togs ut av svenska folket. 

Förlorar hundralappar eller tusenlappar

Länsförsäkringar har offentliggjort sin rapport som redovisar hur svenskarnas vabbande såg ut under 2022. Hur stor den ekonomiska förändringen blir skiljer avsevärt beroende på vilket lönespann du befinner dig i. 

Så mycket förlorar du i lön och pension när du vabbar.

  • Den första lönenivån är 25 000 kronor, vilket innebär att du förlorar totalt 453 kronor per dag i lön och pension. 
  • Nästa lönenivå är 36 000 kronor, vilket gör att du förlorar totalt 765 kronor per dag i lön och pension.
  • Skulle du däremot sitta på en månadslön på 50 000 kronor, vilket är de sista lönenivån, så förlorar du 1 551 kronor per dag. Glappet är således stort beroende på var du placerar dig inkomstmässigt. 

Främst mammor som vabbar

Rapporten visar också att det i första hand är mammor som är hemma med barnen vid sjukdom. Trifa Chireh, som är pensionsekonom hos Länsförsäkringar, förklarar i rapporten att hon tror att orsaken till att mammor oftast är hemma hör ihop med att de generellt sett tjänar mindre.

– Efter 33 000 kronor i lön påverkas inte ersättningen för vab vilket gör att pappor, som oftare är den som har högst lön, förlorar mer på att vara hemma, säger hon.

Hon tycker att arbetsgivare bör kunna konkurrera om anställda genom att erbjuda familjevänliga värderingar, som innebär att både män och kvinnor kan vara hemma med sjukt barn utan att drabbas av lägre lön eller pension. 

Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Foto: Pressbild Länsförsäkringar

Trifa Chireh menar att strukturen på arbetsmarknaden behöver förändras för att få ett mer jämställt uttag av vab-dagar. Därtill behöver också kunskapen om pensionssystemet och kunskapen hur val i arbetslivet kan påverka pensionen öka.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

Rysk biträdande försvarsminister gripen

En av Rysslands många biträdande försvarsministrar, Timur Ivanov, har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

1 timme sedan
En högerextrem fransk borgmästare har infört ett nattligt utegångsförbud för barn under 13 år. Tilltaget är det senaste för att motverka ungdomsvåld i landet.

Markaryd: Polisen rapporterar om trafikbrott

1 timme sedan
"Förföljande, Strömsnäsbruk", skriver polisen på sin hemsida.

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

1 timme sedan
Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

1 timme sedan
Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.