Halter av hasselpollen uppmätt i flera svenska städer
Halter av hasselpollen uppmätt i flera svenska städer - Foto: Sara Johannessen Meek/Mats Schagerström/TT

Första vårtecknet: Här är årets pollensäsong redan igång

Naturhistoriska riksmuseet har mätt upp halter av pollen i flera svenska städer. De uppmätta pollenhalterna förväntas öka under kommande månader. I Sverige lider cirka 30 procent av befolkningen av pollenallergi, enligt Astma- och allergiförbundet.


Pollen är små korn som bildas i växters hanorgan, ståndarna. Pollen sprids lätt genom vind, vatten samt med hjälp av insekter. Hasseln är en buske som oftast hittas i lövskogar och näringsrika barrskogar. Under milda höstar och vintrar kan hasseln börja blomma redan i december månad, skriver Naturhistoriska riksmuseet på sin hemsida.

Hittills är det bara låga halter av hasselpollen som mätts upp, men då hasseln blommar som mest under februari och mars förväntas pollenhalterna öka kraftigt då.

Naturhistoriska riksmuseet har nu mätt upp halter av hasselpollen i flera svenska städer. De städer som fått halter av hasselpollen uppmätta är Bräckne-Hoby, Göteborg, Hässleholm, Kristianstad, Malmö och Stockholm.

Symptom vid pollenallergi

Enligt Astma- och allergiförbundet är vanliga symtom på pollenallergi nästäppa, nysningar, trötthet och retningar i luftrören.

Allergibesvär är något som går att lindra genom lätta åtgärder, man kan till exempel försöka undvika exponering för pollen eller medicinera med antihistamintabletter. Ett annat tips Naturhistoriska riksmuseet har för att underlätta allergibesvär är att följa pollenprognosen, för att lättare kunna planera sin vardag och medicinering utifrån pollenhalterna.

/
Senaste nytt

Klassiska bryggeriet hånar svenskarna – med ny ölsort

Na-kd smygändrar villkoren – så vilseleds kunderna

Klädjätten Na-kd har ändrat sin returpolicy i smyg. Nu riskerar många kunder att se sin chans till återbetalning brinna inne, medans företaget bara får mer pengar rätt ner i fickan.

Man misstänks ha mördats i lägenhet på Hisingen

En man i 35-årsåldern har gripits misstänkt för att ha mördat en medelålderns man på Hisingen i Göteborg.

Polisen i Sundsvall rapporterar om trafikolycka

"Sundsvall, trafikolycka på Södermalm.", skriver polisen på sin hemsida.

Fyra skadade i allvarlig trafikolycka

Fyra personer är skadade efter att två bilar frontalkolliderat vid småländska Myresjö, uppger polisen.

Västerbotten i stabsläge efter hackerattack

Region Västerbotten har gått upp i stabsläge efter att en av regionens leverantörer har utsatts för en cyberattack, skriver SVT Nyheter Västerbotten.