Halter av hasselpollen uppmätt i flera svenska städer
Halter av hasselpollen uppmätt i flera svenska städer - Foto: Sara Johannessen Meek/Mats Schagerström/TT

Första vårtecknet: Här är årets pollensäsong redan igång

Naturhistoriska riksmuseet har mätt upp halter av pollen i flera svenska städer. De uppmätta pollenhalterna förväntas öka under kommande månader. I Sverige lider cirka 30 procent av befolkningen av pollenallergi, enligt Astma- och allergiförbundet.


Pollen är små korn som bildas i växters hanorgan, ståndarna. Pollen sprids lätt genom vind, vatten samt med hjälp av insekter. Hasseln är en buske som oftast hittas i lövskogar och näringsrika barrskogar. Under milda höstar och vintrar kan hasseln börja blomma redan i december månad, skriver Naturhistoriska riksmuseet på sin hemsida.

Hittills är det bara låga halter av hasselpollen som mätts upp, men då hasseln blommar som mest under februari och mars förväntas pollenhalterna öka kraftigt då.

Naturhistoriska riksmuseet har nu mätt upp halter av hasselpollen i flera svenska städer. De städer som fått halter av hasselpollen uppmätta är Bräckne-Hoby, Göteborg, Hässleholm, Kristianstad, Malmö och Stockholm.

Symptom vid pollenallergi

Enligt Astma- och allergiförbundet är vanliga symtom på pollenallergi nästäppa, nysningar, trötthet och retningar i luftrören.

Allergibesvär är något som går att lindra genom lätta åtgärder, man kan till exempel försöka undvika exponering för pollen eller medicinera med antihistamintabletter. Ett annat tips Naturhistoriska riksmuseet har för att underlätta allergibesvär är att följa pollenprognosen, för att lättare kunna planera sin vardag och medicinering utifrån pollenhalterna.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.