Är insekter i maten något för dig?
Är insekter i maten något för dig? - Foto: Fredrik Sandberg/Pontus Lundahl/TT

Raseri mot Icas udda recept: "Vad håller ni på med egentligen?"

Ett sex år gammalt recept på en insektsallad från Ica har fått ny spridning – vilket resulterat i mängder av ilskna kommentarer.
"Vi ser igenom agendan", skriver en person i kommentarsfältet på matjättens hemsida.


Just nu pågår en ryktesspridning i både Sverige och Europa om att det får finnas insekter i mat utan att konsumenterna behöver informeras om det. 

Ryktet grundar sig i en konspirationsteori som bygger på att världens ledare vill tvinga människor att äta insekter och kryp istället för kött, skriver Fortune.

I Sverige är det ovanligt med insekter i livsmedel, och om det förekommer måste det stå på förpackningen. Den senaste tidens rykten har gjort att Livsmedelsverket uppdaterat sin information kring insekter och mat för att motverka att falsk information sprids.  

Här kan du läsa Icas ovanliga tips väcker ilska hos kunderna: "Kommer bojkotta er".

"Är detta på riktigt?"

Förra veckan skrev Nyheter24 om att Ica blivit indragen i detta rykte när matjättens artikel "Insekterna närmar sig tallriken", inte landade väl hos kunderna. 

"Om ni kommer smyga ner insekter i era produkter, så kommer många med mig bojkotta er. Hjärntvätten verkar ha slagit över...", var bara en av kommentarerna på Facebook om artikeln. 

Nu skapar ett gammalt recept på "Insektssallad med chili och vitlök och rostade grönsaker" från Ica ny ilska mot företaget. Det sex år gamla receptet har fått ny spridning och har i skrivande stund 145 kommentarer – där konspirationsteorier blandas med äckel mot insekter som mat.

"Vad är det ni egentligen håller på med?! Vidrigt! Vi kommer ALDRIG böja oss för den nya världsordningen. Den falska klimatkrisen ni propagerar för kommer fler att vakna till för. Ni ska bojkottas för detta!" skriver en person. 

"Detta är inte mänsklig mat, bort med detta!" skriver en annan.

"Vi ser igenom agendan"

Flera personer skriver att de nu kommer sluta handla på Ica.

Här kan du läsa Icas kommentar om ryktet om insekter i deras mat.

Ica
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. Nu döms en 26-årig man som greps vid tillslaget för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse, rapporterar P4 Östergötland.

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Växjö

"Två personbilar kolliderar i rondellen på Söderleden.", skriver polisen på sin hemsida.