Det var under måndagen som USA:s ambassad i Stockholm skickade ut en varning till sina medborgare om risk för terrorattacker i Sverige
Det var under måndagen som USA:s ambassad i Stockholm skickade ut en varning till sina medborgare om risk för terrorattacker i Sverige - Foto: Pontus Lundahl och Paul Wennerholm/TT

USA varnar för terrorattacker i Sverige: "Håll låg profil"

USA varnar sina medborgare för eventuella terrorattacker i Sverige. Oron grundar sig i de uppmärksammade koranbränningarna, som den senaste tiden har lett till protester i flera länder.


Under eftermiddagen kom uppgifterna från SVT som gjorde gällande att USA höjer ett varningens finger mot Sverige. Med bakgrund till de koranbränningar som förekommit varnar man nu sina medborgare för risken för eventuella terrorattacker i Sverige.

Säkerhetsvarningen publicerades på den amerikanska ambassaden i Stockholms hemsida och riktar sig till amerikanska medborgare. 

”Amerikanska medborgare rekommenderas att vara försiktiga när de befinner sig på offentliga platser som besöks av ett stort antal människor”, står det på hemsidan.

Hotnivån oförändrad i nuläget

De uppmanar sina medborgare som befinner sig i Sverige att undvika folksamlingar, hålla en låg profil, vara uppmärksam på sin omgivning och hålla sig uppdaterade vad media rapporterar om. 

Den svenska säkerhetspolisens presstalespersom, Adam Samara, säger till SVT Nyheter att man är medveten om ambassadens uttalande. 

– Vad det gäller vår bedömning är terrorhotnivån i nuläget oförändrad och ligger kvar på en förhöjd nivå, säger han. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!