Nu är det säsong för fågelloppor – så undviker du att de tar sig in i ditt hem
Nu är det säsong för fågelloppor – så undviker du att de tar sig in i ditt hem - Foto: Hasse Holmberg/Kerstin Joensson/TT

Stor ökning av otäcka fågelloppan – så undviker du betten: "Väldigt vanligt"

Förra året ökade saneringen av loppor med 20 procent jämfört med året dessförinnan. Den allra vanligaste loppan är fågelloppan – och den drar sig inte för att bita människor.
– Det är väldigt vanligt, säger skadedjursexperten Johan Pettersson till P4 Väst.


Våren kommer med ljus, värme, grönska – och loppor. Ja, för på vårkanten vaknar nämligen fågellopporna, och de som har trädgård gör rätt i att se upp. 

– Det räcker med att vi är ute och krattar i trädgården och går förbi en fågelholk, och då känner lopporna av det här. Och då hoppar de iväg. Så det är väldigt vanligt att vi blir bitna av de här lopporna just på våren, säger skadedjursexperten Johan Pettersson till P4 Väst.

Lopporna tar sig gärna in i våra hus, och för att hålla dem borta bör man inte låta fåglar bygga bon på tak eller balkonger. 

Har de väl tagit sig in gäller det att städa, byta lakan och hålla husdjur borta från sitt sovrum.

Varningstecknet att vara uppmärksam på under resan: "Avföring"

Så känner du igen bett från fågelloppor

Att bli biten av fågelloppor är ofarligt, men kan leda till röda, kliande utslag.

– Beroende på vem man är, och vi är olika känsliga, så kan det ju bli ganska ordentligt kliande bett, säger Petterrsson till P4 Väst

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.