Varför firar man valborg? Vilket datum infaller valborgsmässoafton och är det en röd dag?
Varför firar man valborg? Vilket datum infaller valborgsmässoafton och är det en röd dag? - Foto: Johan Nilsson/TT och Fredrik Sandberg/TT

Varför firar man valborg? Allt om valborgsmässoafton

Varför firar man valborg? Vilket datum infaller högtiden? Är valborgsmässoafton en röd röd, och hur firar man egentligen valborg i Uppsala och Lund? Allt det och lite till kan du läsa nedan.


Varför firar man valborg i Sverige?

Att fira valborg är en tradition som går tillbaka till förkristen tid, men har sedan dess blandats med kristna traditioner. Anledningen till att man firar Valborg i Sverige är flera, däribland:

  • För att välkomna våren: Valborg firas för att markera övergången från vinter till vår och för att fira naturens återfödelse. Det är en tid då dagarna blir längre, och naturen börjar vakna till liv efter en lång vinter. Genom att fira valborg kan man uttrycka glädje och tacksamhet för vårens ankomst.

  • För att skydda boskap och grödor: I förkristen tid var valborg en viktig tidpunkt för att skydda boskap och grödor från onda andar och förtrollningar. Man tände stora eldar, kallade majbrasor, för att skrämma bort de onda krafterna och säkerställa en god skörd.

  • För att hedra Helgonet Sankta Valborg: Firandet av valborg har också en kristen koppling. Sankta Valborg var en engelsk prinsessa som levde på 700-talet och blev helgonförklarad på valborgsmässoafton år 870. Hon är känd för sina insatser för att sprida kristendomen och stärka kyrkans makt i Tyskland. I Sverige firades dagen som en helgondag till hennes ära, och med tiden kom de förkristna och kristna traditionerna att blandas.

I dag är valborg en stor folkfest i Sverige med majbrasor, sång och festligheter. 

5 roliga lekar till valborg – passar både inomhus och utomhus

Firar man valborg i andra länder?

Ja, valborg firas även i andra delar av världen, särskilt i länder och regioner med tyska eller nordiska traditioner. Här är några exempel:

  • Finland: I Finland firas valborg kallad "vappu" eller "valborgsmässoafton" och är en stor fest som markerar vårens ankomst. Firandet inkluderar picknick, ballonger, serpentiner, sång och musik. Det är också en viktig dag för studenter, särskilt universitetsstudenter, som bär sina färgglada studentmössor och firar med parader och andra evenemang.

  • Tyskland: Valborg kallas "walpurgisnacht" i Tyskland och är en traditionell tysk festival som firas den 30 april till 1 maj. Det är en tid då man tänder eldar, sjunger och dansar för att fira vårens ankomst och skrämma bort onda andar. Firandet har också en koppling till helgonet Sankta Valborg, som var känd för sina insatser för att sprida kristendomen i Tyskland.

  • Estland: I Estland kallas valborg "volbriöö" och firas den 30 april. Firandet liknar det svenska och finska valborgsfirandet med eldar, sång och festligheter för att välkomna våren.

  • Lettland: Valborg kallas "valpurgisdagen" eller "valpurgisnatt" i Lettland och firas den 30 april. Traditionen inkluderar att tända eldar och sjunga sånger för att fira vårens ankomst och skrämma bort onda andar.

Valborg 2024: Här hittar du en majbrasa i Stockholm, Uppsala och Lund

När är valborg? Datum

Valborg, även känd som valborgsmässoafton, firas i Sverige den 30 april varje år.

Är valborg en röd dag?

Valborg eller valborgsmässoafton är inte en officiell helgdag (röd dag) i Sverige, vilket innebär att den inte är en ledig dag för alla enligt lag. 

Valborg infaller dock den 30 april – dagen innan 1 maj. Första maj är en röd dag och officiell helgdag i Sverige, vilket gör att många svenskar ändå får en ledig dag i anslutning till valborgsfirandet.

Röda dagar 2023: Lista med alla röda dagar och klämdagar att ta ledigt på

Säger man trevlig valborg eller glad valborg?

Båda uttrycken kan användas, men det är vanligare att säga "glad valborg" när man önskar någon en trevlig valborgsmässoafton. Det är dock inget fel i att säga "trevlig valborg" om du föredrar det uttrycket. 

Båda fraserna förmedlar ju faktiskt en önskan om ett trevligt och glädjefyllt firande av valborg.

Valborg i Uppsala – hur firas det?

Är du nyfiken på hur man firar valborg i Uppsala? Det kan du läsa mer om nedan.

Valborg Uppsala – vad händer? Aktiviteter, fest och majbrasor på valborgsmässoafton

Valborg i Lund – hur firas det?

Undrar du hur man firar valborg i Lund? Läs mer om det nedan.

Valborg i Lund: Nattliv, parkhäng och aktiviteter under valborgsmässoafton

Läs alla våra artiklar om valborg eller valborgsmässoafton här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!