Syrechockat kött kan vara förrädiskt att tillaga.
Syrechockat kött kan vara förrädiskt att tillaga. - Foto: Anders Wiklund/TT och Christine Olsson/TT

Därför ska du INTE köpa den klarröda köttfärsen: "Avföring"

Brukar du vilja ha din hamburgare medium rare eller till och med rare? Kanske väljer du också köttfärs som är klarröd när du handlar i butiken? Då bör du tänka om, enligt Marie-Louise Danielsson-Tham som är professor i livsmedelshygien.


En god hamburgare sitter ju aldrig fel, men faktum är att du kan bli riktigt sjuk om du hanterar den på fel sätt eller väljer fel färs i din matbutik.

I TV4:s Nyhetsmorgon varnar Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet, för just detta.

– I tarmarna på djur finns det avföring och när man slaktar ett djur så hamnar det alltid lite avföringsrester på slaktkroppen och sedan sprids det vidare under styckningen till köttbitarna. Men så länge köttbiten är hel sitter bakterierna bara på ytan. Sen när du maler den för att göra köttfärs då mals köttet sönder och det som var på ytan hamnar i centrum och givetvis då även bakterierna, säger hon i programmet.

De djur som slaktas i Sverige får inte bära på någon sjukdom, men det betyder inte att bakterierna de kan bära på är harmlösa om människor får i sig dem. 

– Djuren kan ha farliga bakterier i sina tarmar utan att själva vara sjuka, men som kan vara farliga för oss människor som äter det här köttet, säger Danielsson-Tham.

Ehec kan ge magont och blödande tarm

Bakterierna det rör sig om i dessa fall kallas ehec.

– Det är en e-coli-bakterie som ger en blödande tarm, säger Marie-Louise Danielsson-Tham, samtidigt som hon konstaterar att alla inte blir riktigt så sjuka.

Symtomen på att man fått ehec är exempelvis magont, diarré och blod i avföringen och dessa uppstår vanligtvis efter 2-4 dygn.

Experten: "Behövs för att få död på bakterierna"

Marie-Louise Danielsson-Tham lyfter vidare fram problemet med att så många väljer så kallat "syrechockat kött". Detta är kött som förpackas med 80 procent syrgas, vilket ger köttet en klarröd färg, och 20 procent koldioxid som ger längre hållbarhet.

– När man ska se om ett kött är genomstekt, då brukar man skära ett snitt och så ser man att det är gråvitt. Då har proteinerna koagulerat och stelnat. Då har det varit uppe i minst 70 grader och det är vad som behövs för att få död på de här bakterierna, säger Danielsson-Tham i programmet.

Om man däremot använder syrechockat kött inträffar en kemisk reaktion, som gör att man lätt kan tro köttet är klart när det inte är det.

– Köttet blir inte grått när jag utsätter det för temperaturer på över 70 grader, utan det blir grått redan vid 55 grader, konstaterar Danielsson-Tham.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!