SJ:s medarbetare har fått nya uniformer.
SJ:s medarbetare har fått nya uniformer. - Foto: SJ Press och Tor Johnsson/SvD/TT

SJ:s nya uniformer väcker starka känslor: "Pajaskläder"

SJ-medarbetarna har fått nya uniformer och den nya looken väcker minst sagt reaktioner i sociala medier.
"Det där ser inte klokt ut enligt mig", skriver en person på Facebook.


Genom historien har medarbetarna hos SJ burit flera olika uniformer och nu har klädseln återigen förnyats – något som det statligt ägda bolaget delat med sig av på sociala medier. 

"Vi är stolta över att presentera vår nya uniform. Vad tycker du om vår nya look? Vi hoppas du gillar den lika mycket som vi gör!", skriver SJ i ett inlägg på Facebook där de visar upp de nya uniformerna.

Starka åsikter om SJ-uniformerna: "Förfärlig"

Men utseendet på de nya uniformerna faller inte alla i smaken. I kommentarsfältet på inlägget vädrar många sina åsikter: 

"Stackars personal. Varför överge den som va innan?! Den va elegant och klass. Den nya kan ni seriöst inte va nöjd med. Extremt dålig passform för kvinnor som har former. Jag hoppas ni kan göra om och göra rätt."

"Att ha mörkblått och grått/svart på under/överdel är kriminellt fult."

"Den är verkligen förfärlig! Hur har det kunna gå er förbi? Ni känner er stolta? Det fulaste jag någonsin sett och jag lider med personalen som måste gå omkring klädda på det viset."

"Den svarta uniformen med röd scarf har varit absolut snyggast. Det där ser inte klokt ut enligt mig…"

"Nää det ser ut som pajaskläder. På riktigt så ser det inte det minsta förtroendeingivande ut. Förr bar man uniformen med stolthet men nu undrar jag vad personalen som måste bära den tycker egentligen."

"Det ser fördjävligt ut."

"Jag hoppas att detta är ett skämt? Ni har tyvärr missat första april med en hel månad i sådana fall. Tidigare uniformer ser betydligt bättre ut. Detta passar möjligen på cirkus."

Foto: Skärmavbild/Facebook/SJ AB

Tidigare SJ-medarbetare: "Tur man slutat!"

Flera tidigare medarbetare har också delat med sig av vad de tycker om den nya looken.

"Tur man slutat! Hade känt mig som en clown med den outfiten!", skriver en person.

"Tur att man hann sluta innan det var dags för införandet av denna pajas-uniform!!!", skriver en annan.

"Nej men snälla… Hur tänkte ni nu??? I just det här avseendet är jag glad att jag slutade på tågen 2001...", skriver en tredje.

Även om majoriteten av kommentarerna är negativa finns det också de som anser att uniformerna är båda "snygga", "fina" och "fräscha". 

SJ:s svar: "Fått mycket positiv feedback"

För Nyheter24 uppger Martina Nord, som är presskommunikatör hos SJ, att man tagit fram uniformerna " för att de ska vara både snygga, bekväma att jobba i och mer hållbara ur miljösynpunkt". 

Nord berättar vidare om hur designprocessen sett ut:

– Både medarbetare, skyddsombud och fack har varit delaktiga i processen i olika referensgrupper för att uniformen både ska vara funktionell och tilltala de allra flesta, och vi har också fått mycket positiv feedback.

– SJ har haft många uniformer genom åren och det är alltid mycket åsikter och konstruktiva förslag i samband med ett byte. Den feedbacken är jätteviktigt och vi tar till oss den. Med de synpunkter vi fått in sker också en successiv förändring både i snitt och i vilka plagg som ingår i uniformen.

Läs alla våra artiklar om SJ här.

SJ
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!