Fler kvinnor ringer till Kvinnofridslinjen för att få stöd.
Fler kvinnor ringer till Kvinnofridslinjen för att få stöd. - Foto: Foto: Fredrik Sandberg/TT NYHETSBYRÅN

Rekordmånga samtal till Kvinnofridslinjen – kan kopplas till kriget i Ukraina

Med ett snitt på 143 samtal om dygnet har trycket på Kvinnofridslinjen varit rekordhögt under det senaste halvåret. Det är kvinnor runtom i hela landet som ringer in. Har kännedomen om stödtelefonen ökat eller har våldet mot kvinnor ökat?


Under årets första halvår har i snitt 143 samtal om dygnet besvarats av Kvinnofridslinjen. Det är en ökning på 16 procent i jämförelse med första halvåret 2022. Det rapporterar Ekot

Trycket är fortsatt rekordhögt på den nationella stödtelefonen. Dit kan kvinnor utsatta för våld av olika slag ringa för att få stöd. Även anhöriga kan ringa dit. Under det föregående halvåret har framförallt kvinnor som i första hand varit utsatta för våld ringt in.

Ökad kunskap

Ökningen av antalet samtal kan bero på ett ökat informationsarbete som framförallt riktats till skolor och sjukhus. Under förra året öppnade även Kvinnofridslinjen en ny hemsida. Ökad kännedom om vad psykiskt, sexuellt och fysiskt våld faktiskt är bidrar till att kvinnor lättare kan identifiera det.

En annan anledning kan helt enkelt vara ökat våld mot kvinnor. Johanna Belachew som är verksamhetschef på Kvinnofridslinjen säger till Ekot att jämställdheten kan ha backat i samband med pandemin och kriget i Ukraina. Som många minns ökade ensamheten under covid-19 vilket bidrog till att hushåll och även hushåll med våld i hemmet isolerades. Kvinnor som flyr från Ukrainakriget riskeras att utsättas för människohandlare och kriminella organisationer, skriver Jämställdhetsmyndigheten.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!