Nyheter24 har tagit reda på vad skillnaden är mellan Arlas yoghurt och kvarg.
Nyheter24 har tagit reda på vad skillnaden är mellan Arlas yoghurt och kvarg. - Foto: Anders Wiklund/TT & Pressbild Arla

Vad är egentligen skillnaden mellan Arlas yoghurt och kvarg?

Två populära mejeriprodukter är yoghurt och kvarg. Men vad är det egentligen som skiljer de två klassikerna från Arla åt? Det har Nyheter24 tagit reda på.


Arla är ett av världens största mejeriföretag. Det grundades på 1800-talet av bröderna Wilhelm och Hildemar Albin Lidholm. År 2000 bildades Arla Foods och fungerar i dag som ett kooperativ som ägs av mjölkbönder runt om i Europa. 

Arla omsätter miljarder – så byggdes mjölkimperiet

Arlas yoghurt och kvarg

Ett klassiskt inslag på de svenska frukostborden är yoghurt. Produkten lanserades i Sverige under den senare delen av 1970-talet och är en mejeriprodukt som tillverkas på pastöriserad mjölk där man tillsätter bakterier för att omvandla laktos till mjölksyra. 

Produkten kommer urpsrungligen från Mellanöstern och säljs i dag med naturell eller tillsatt smak. Enligt forskare tror man att den första yoghurten tillverkades av misstag i Mesopotamien omkring år 5 000 före vår tideräkning, då människan försökte lagra mjölk i ett varmare klimat. 

Kvarg lanserades av Arla under 1985 och hette då Kesella. Genom åren har det blivit en allt mer populär produkt i allt från bakning till kostersättning vid träning.

Det är en produkt gjord på surmjölk som koagulerat med mjölksyrebakterier. Genom tillverkningen får den en slät och krämig konsistens med syrligare smak än andra mejeriprodukter. Då kvarg framställs av mjölk som syras innebär det att den bildar ett protein, nämligen kasein, som kan bidra till att stärka och binda kalcium i kroppen. 

Här kan du läsa om skillnaderna mellan turkisk och grekisk yoghurt

Arla Naturell Yoghurt – ingredienser

  • Högpastöriserad mjölk 
  • Mild yoghurtkultur 
  • Vitamin D

Arla Naturell Kvarg – ingredienser

  • Pastöriserad mjölk
  • Mjölksyrakultur
  • Laktasenzym

Här kan du läsa om skillnaden mellan Marabou och Fazer

Skillnaden mellan Arla yoghurt och kvarg

Sett till ingredienserna finns det endast ett par skillnader och det är att Arlas naturella yoghurt innehåller vitamin D vilket inte kvargen gör. Dock innehåller kvargen laktasenzym vilket inte återfinns i yoghurten, liksom inte heller mjölksyrakultur. Enzymet hjälper till att bryta ner laktos vilket innebär att kvargen blir fri från laktos.

För att hitta de verkligt stora skillnaderna behöver man se bort ifrån ingredienserna och snarare titta på innehållsförteckning och vad de olika ingredienserna bidrar med. Kvarg innehåller mjölksyrabakterier vilket i sin tur bidrar till att binda proteinet kasein. Här finns det en stor skillnad produkterna emellan då yoghurt inte har samma förmåga.

Både Arlas yoghurt och kvarg säljs i enliters förpackningar. Den stora skillnaden dem emellan är dock att kvargen innehåller hela elva gram protein per etthundra gram, jämfört med yoghurten som endast innehåller 3,4 gram per etthundra gram.

Källa: Larsa, Arla & Arla

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!