Efter att i flera år låtit läsk rinna ut i dagvattennätet har nu bryggeriet Carlsberg fått ett strafföreläggande för miljöbrott.
Efter att i flera år låtit läsk rinna ut i dagvattennätet har nu bryggeriet Carlsberg fått ett strafföreläggande för miljöbrott. - Foto: Stella Pictures & Pontus Lundahl/TT

Carlsberg lät 9 700 liter läsk rinna ut i vattennät – får böta 150 000 kronor

Det danska bryggeriet Carlsberg har en fabrik i Helsingborg. Där har i flera års tid läsk runnit ut i dagvattennätet. Något som nu fått Åklagarmyndigheten att tvinga läsktillverkaren att böta för miljöbrottet.


Den danska bryggerijätten Carlsberg har hamnat i klammeri med rättvisan. Efter en längre tids driftstörning har nämligen 9 720 liter restprodukter från läsktillverkningen hamnat i dagvattennätet som är beläget i Råån i Helsingborg.

Frågan alla ställer sig – vad är egentligen skillnaden mellan Coca-Cola och Pepsi?

Carlsberg tvingas böta efter miljöbrottet

Dryckestillverkaren tvingas därför betala en företagsbot för miljöbrottet, enligt ett strafföreläggande som Nyheter24 tagit del av. Det framgår även Carlsberg i en översyn av det interna ledningsnätet upptäckt "att överflödigt rent källvatten under flera år avletts till det kommunala spillvattennätet". 

Åklagarmyndigheten anser att företaget oaktsamt släppt ut socker som kunnat innebära en förorening som skadar både djur och växtlighet. 

Händelsen pågick i närmare 2,5 år, mellan augusti 2020 och januari 2023. Enligt strafföreläggandet som Åklagarmyndigheten utfärdat har Carlsberg begått miljöbrott och har därför ålagt bryggeriet att betala en företagsbot om 150 000 kronor. 

Föreläggandet avser dessutom försvårande av miljökontroll då man lämnat oriktiga uppgifter i en komplettering till en miljökontroll. 

"Oaktsamheten har bestått i att de brustit i företagets tillsyns- eller kontrollrutiner av det interna ledningsnätet", skriver Åklagarmyndigheten i strafföreläggandet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!