Ett nytt krav träder i kraft den 1 januari 2024.
Ett nytt krav träder i kraft den 1 januari 2024. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Bertil Ericson/TT

Nya kravet: Så måste du sortera dina sopor – annars riskerar du böter

Den 1 januari 2024 träder kravet på separat utsortering och insamling av bioavfall i kraft. Men vad innebär det för privatpersoner? Nyheter24 frågade Naturvårdsverket.


Nytt år, nya bestämmelser. Ja, ungefär så är det faktiskt. Under 2024 tillkommer flera nya lagar, förordningar och krav.

Bland annat kommer ett nytt krav på separat utsortering och insamling av bioavfall, vilket är en ändring i den så kallade avfallsförordningen.

– Samma krav ställs i hela EU och i Sverige är det alltså i avfallsförordningen bestämmelserna har införts, konstaterar Milla Sundström, handläggare vid avfalls- och kemikalieenheten på Naturvårdverket, i en intervju med Nyheter24

Vad är bioavfall och hur ska det sorteras?

Men vad är bioavfall och vad innebär egentligen kravet, som säger att man ska sortera bioavfall separat, rent praktiskt för privatpersoner? 

– Att den som inte redan sorterar ut sitt livsmedels- eller köksavfall, tidigare kallat matavfall, måste börja göra det. Även trädgårds- eller parkavfall ska sorteras ut och antingen komposteras eller lämnas till kommunens insamlingssystem, förklarar Milla Sundström och fortsätter:

– Eftersom kommunen ansvarar för insamlingen informerar kommunen också om hur insamlingen ska gå till i praktiken och vanligen får privatpersoner all utrustning och information som behövs för insamling från kommunen.  

Foto: Henrik Montgomery/TT

Felsortering kan leda till vite

Påföljder kan vänta för den som slarvar med sorteringen, uppger Milla Sundström.

– Det är den lokala tillsynsmyndigheten, miljönämnden eller motsvarande på kommunen, som har möjlighet att kräva rättelse och att kräva vite om det skulle behövas. Kommunen kan också ha möjlighet att ta ut felsorteringsavgift.

Kravet träder i kraft den 1 januari 2024.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!