Matpriserna höjdes i november.
Matpriserna höjdes i november. - Foto: Andreas Hillergren/TT / Henrik Montgomery/TT

Matpriserna rusar – här är maten som blivit dyrast

Enligt de senaste uppgifterna från Statistiska centralbyrån (SCB) har livsmedelspriserna i Sverige stigit igen, skriver TT.


Matpriserna har sett en genomsnittlig ökning på 0,2 procent under november jämfört med oktober.

De varorna ökar mest i pris

Frukt och grönsaker har varit särskilt påverkade, med signifikanta prisförändringar. Priset på frukt ökade mest, med en uppgång på 2,2 procent. Fiskpriserna följde efter med en ökning på 0,9 procent, enligt Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

Å andra sidan observerades prisminskningar på vissa varor, såsom kaffe, te och kakao (-3,7 procent), samt oljor och fetter (-1,2 procent). Dessutom fortsätter priserna på julmat att stiga.

"I november steg priserna på åtta av de elva produktgrupperna vi undersökte i vår julbordskartläggning. Tidigare år har vi sett att priserna på en del av julmaten går upp i december, medan andra typiska julmatsprodukter sjunker i pris", säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

Läs mer: Här är Ica-handlarna som tjänar allra mest – drar in miljoner

Inflationen sjunker

Denna utveckling av matpriser kommer i en tid då Sveriges totala inflationstakt visar tecken på avmattning. Inflationen, mätt genom KPIF (Konsumentprisindex med fast ränta), sjönk från 4,2 procent i oktober till 3,6 procent i november, enligt SVT.

Läs mer: Alla dessa inflationsmått - därför behövs de

Informationen och texten i artikeln är framtagen med hjälp av AI-verktyg. Den är därefter bearbetad och faktagranskad av Nyheter24.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!