En tulltjänsteman avlossade sitt tjänstevapen under ett ingripande i Ronneby.
En tulltjänsteman avlossade sitt tjänstevapen under ett ingripande i Ronneby. - Foto: Pontus Lundahl/TT & Lars Pehrson/SvD/TT

Tulltjänsteman avlossade vapen av misstag: "Allvarligt"

Under ett ingripande i oktober förra året avlossade en tulltjänsteman sitt tjänstevapen. Ingen person kom till skada vid händelsen men Tullverkets personalansvarsnämnd har nu valt att bestraffa den anställda.


Under ett ingripande mot misstänkt synnerligen grov narkotikasmuggling drog en tulltjänsteman sitt vapen och råkade av misstag avlossa ett skott. Händelsen inträffade i Ronneby i oktober 2023.

Tullverkets stora miss – 200 000 kronor brändes upp på återvinningsstation

Tulltjänsteman avlossade vapen vid ingripande

I Tullverkets beslut, som Nyheter24 tagit del av, skriver man bland annat att man ser allvarligt på händelsen.

”Tullverket ser allvarligt på att XX har avlossat ett skott av våda och därmed brustit i vapenhanteringen. XX har av oaktsamhet åsidosatt sina skyldigheter i anställning. Nämnden har beaktat att vådaskottet avlossats på allmän plats, men att XX i övrigt följt processen för hantering av tjänstevapen”.

Händelsen har nu resulterat i att Tullverkets personalansvarsnämnd beslutat sig för att tilldela tulltjänstemannen fem dagars löneavdrag för den bristfälliga hanteringen av tjänstevapnet.

Ingen person skadades vid händelsen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!