En arbetsplats har obligatorisk träning tre gånger i veckan för sina anställda.
En arbetsplats har obligatorisk träning tre gånger i veckan för sina anställda. - Foto: Stefan Gustavsson/SvD/TT & Steve Hawkins Photography/Alamy/STELLA Pictures.

Obligatorisk träning för alla anställda: "Lite Nordkorea"

Ett kontor utanför Göteborg har infört obligatoriska träningspass tre gånger i veckan för sina anställda. Sjukledigheten har, sedan passen infördes, sjunkit med 30 procent.


Företaget Icebug tillverkar skor avsedda för utomhusaktiviteter – vilket är en anledning till att det av deras kontor i Göteborg börjat med obligatorisk träning för alla anställda. 

– Det blir svårt för oss att inspirera andra att röra på sig om vi inte själva gör det, säger Lhina Segerbo som är personalansvarig på kontoret i Jonsered utanför Göteborg, till TV4

Kontoret började med obligatoriska utomhusaktiviteter för alla anställda 2019, och sedan dess har sjukfrånvaron sjunkit med 30 procent, enligt TV4-nyheterna. 

Obligatoriska träningspass tre gånger i veckan

Träningspassen är schemalagda tre gånger i veckan och pågår i en timme. På plats finns bland annat löpningslingor, vattendrag för simning och möjlighet till att paddla kajak. Även om träningspassen är obligatoriska får de anställda själva välja vilken from av träning de vill utöva. 

– För mig så är det fantastiskt att jag kan få komma ut tre dagar i vecka på arbetstid och röra på mig. Däremot kan jag se på sociala medier att det här med det obligatoriska kan upplevas som lite läskigt och att det skrämmer folk, säger Anna Andersson som är art director, till TV4. 

"Det är lite Nordkorea att inte erbjuda"

Vid frågan om det inte är "lite Nordkorea" att tvinga personalen till träning svarar Segerbo att det snarare skulle vara Nordkorea att inte ha obligatorisk träning. 

– Har du känt effekterna av att röra på dig så tycker vi att det är lite Nordkorea att inte erbjuda den möjligheten.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!