När forskarna undersökte follikulär vätska, den vätska som omger äggcellen, hittade de mikroplaster i 69 procent av proverna. För sädesvätska blev resultatet 55 procent.
Vanligast var polytetrafluoreten, som används i bland annat produkter som teflon och och gore-tex.
Ingen överraskning
Eftersom tidigare studier har visat att mikroplaster förekommer i mänskliga organ kom det inte som en överraskning att det fanns även i de undersökta vätskorna - men forskarna var inte beredda på att det skulle finnas i så stor utsträckning.
Proverna kom från relativt få personer – 29 kvinnor och 22 män – men forskarna planerar att gå vidare med ett större antal och komplettera med information om till exempel livsstil.
Även om studien inte går närmare in på hur mikroplaster påverkar fertiliteten pekar den på behovet av att undersöka vad plasterna kan ha för inverkan på den reproduktiva hälsan.
Enkla åtgärder
Emilio Gomez-Sanchez, professor vid universitet i Murcia i Spanien, som lett studien, understryker att fertilitet påverkas av en rad faktorer, som ålder och hälsa, och att det just nu inte finns någon anledning till oro bland folk som försöker bli gravida.
“Mikroplaster är bara en av många faktorer som kan påverka fertiliteten. Det är dock klokt att överväga olika sätt att minska vår exponering för dem. Enkla åtgärder, som att använda glasbehållare för att förvara och värma mat, eller att begränsa mängden vatten vi dricker från plastflaskor, kan bidra till att minimera intaget”, kommenterar han.
Studien presenterades i samband med att European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE) höll sin årliga konferens och har publicerats i tidskriften Human Reproduction.