Nyheter24
Annons

Undvik misstaget i sommar – om du befinner dig här

Publicerad: 6 juli 2025, kl. 14:00
Fjällvandring i Sverige
Fjällvandring lockar allt fler under semestern. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT & Anna Tärnhuvud/SVD/TT

Fjällvandring är populärare än någonsin, men många nybörjare underskattar fjällens utmaningar. Det har lett till fler räddningsinsatser än vanligt. Fjällexperten Andreas Karlsson berättar vad du måste tänka på innan du ger dig ut.

Intresset för fjällvandringen har ökat kraftigt och somrarna lockar nu flera förstagångsbesökare, något som lett till både fler turister och fler larm under somrarna. Förra året fick fjällräddningen i Norrbotten ovanligt många utryckningar – många helt i onödan. Ofta handlar det om ovana vandrare som underskattar vad en tur i fjällterräng kräver.

Andreas Karlsson är fjällexpert på Friluftsfrämjandet, han betonar vikten av förberedelser innan man ger sig ut.

– Fjällen är fantastiska, men de är inte ofarliga. Vädret kan slå om snabbt, mobiltäckningen är ofta obefintlig, och du behöver kunna ta hand om dig själv om något händer, säger han i ett pressmeddelande.

Att förstå både vädermönster och sin utrustning, och ha en väl genomtänkt plan, är avgörande för trygghet och upplevelse.

Annons

Viktigt att planera i förväg

För att minimera risk rekommenderas tydlig planering innan turen startar. Diskutera rutt och tidsplan med någon hemma och lämna gärna en karta med planerad färdväg och lägerplats.

– Att någon inte svarar i telefon behöver inte betyda att något är fel. I fjällen kan du gå flera dagar utan täckning. Om man hemma vet hur lång tid turen ska ta och vad planen är, så är det lättare att veta när något faktiskt är fel, säger Andreas Karlsson.

Att provpacka, slå upp tält i trädgården och gå in skorna med ryggsäck är metoder som höjer beredskapen och välbefinnandet i fjällen. För nybörjare rekommenderas det att börja med dagsturer med lätt packning snarare än veckolånga expeditioner. Många fjällstationer erbjuder bra utgångspunkter.

Packa smart och fråga dig själv hur mycket du verkligen behöver bära. Mat och ombyte är ofta tyngst, men flera STF‑stugor har butik där du kan fylla på längs vägen.

Visa hänsyn mot naturen och andra

Det ökade antalet fjällbesök betyder också större belastning på naturen. Andreas understryker därför ansvaret i att ta med allt skräp, elda försiktigt och lämna fjällen i bättre skick än man fann dem.

– Ju fler vi blir, desto viktigare blir det att visa omtanke. Det är vårt gemensamma ansvar att skydda denna miljö för framtida generationer, konstaterar han.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons