Ett syntetiskt virus injicerades på hörselsnäckan hos tio vuxna och barn i Kina som varit döva eller svårt hörselnedsatta sedan födseln.
Viruset levererade en fungerande variant av en otof-gen, som på grund av mutationer orsakat brist på proteinet otoferlin, som behövs för att överföra ljudsignaler från örat till hjärnan.
Redan efter en månad hade hörseln förbättrats avsevärt hos alla tio, och efter ett halvår hade den genomsnittliga ljudnivån som patienterna kunde uppfatta förbättrats från 106 till 52 decibel, uppger Karolinska institutet i ett pressmeddelande.
Kunde prata med sin mamma
Studien genomfördes i samarbete med flera sjukhus och universitet i Kina och publiceras i tidskriften Nature Medicine.

Maoli Duan, som är överläkare och docent vid Karolinska Institutet och en av studiens korresponderande författare, säger att framsteget kan förändra livet för både barn och vuxna.
— Det är en revolutionerande teknik, säger han.
Bäst resultat fick de mellan fem och åtta år. En sjuårig flicka fick snabbt en nästan helt normal hörsel och kunde ha dagliga konversationer med sin mamma fyra månader efter behandlingen.
Nästa steg
Även vuxna, som metoden testades på för första gången, fick god effekt av injektionen. Inga allvarliga biverkningar rapporterades under studiens uppföljningsperioden. För att se effekten på lång sikt ska de tio patienterna fortsätta att följas.
– Nästa steg är att i framtiden gå vidare för att behandla mer vanliga genetiska hörselnedsättningar, säger Maoli Duan.