Det har nu gått ett år sedan de fastsatta korkarna blev standard på i princip alla dryckesförpackningar i Sverige. Efter en het debatt, frustration och virala klipp – hur ser läget ut i dag?
Jonas Holmberg, kommunikationschef på Borås Energi och Miljö, beskriver förändringen som tydlig. Förra året låg lösa korkar utspridda vid återvinningsstationerna – nu är de i princip helt borta, säger han till Sveriges Radio.
Från kaos till vardag
När nyheten om de fastsittande korkarna först kom möttes den av starka reaktioner. Många irriterade sig på att korken hamnade i vägen, vilket gjorde det svårare att hälla – eller helt enkelt kändes onödig. SVT rapporterade då om både ilska och förvirring inför förändringen år 2024.
Men trots kritiken verkar svenskarna ha anpassat sig.
LÄS MER: Denna PET-flaska kan du aldrig panta
Fler korkar pantas – målet är återvinning
På Pantamera ser man nu positiva effekter, fler flaskor pantas med korkarna på.
– Vårt mål är att få in så mycket material som möjligt, och vi siktar även på att korkarna ska bli nya dryckeskorkar, säger hållbarhetschefen Sara Bergendorff till Sveriges Radio.
Eftersom korken sitter kvar på flaskan även efter användning, ökar chansen att den följer med in i pantsystemet. Resultatet: mer material in – mindre skräp ute.
Det här är framtiden
Flera experter menar att frustrationen var väntad – men övergående. Och även om många fortfarande stör sig på konstruktionen är budskapet tydligt:
– Korkarna är här för att stanna och att man måste försöka anpassa sig, även man stör sig på dem, säger Jonas Holmberg till Sveriges Radio.