Åskan söker sig alltid till den högsta punkten, förklarar Joakim Jonsson, elexpert på Brandskyddsföreningen. Därför ska man undvika platser där man själv blir närmast för åskan att slå ned i.
— Man ska inte vara ute på till exempel en fotbollsplan. Inte heller söka skydd under ett träd, säger han.
Bäst är att gå in i ett hus, förklarar han. Där är man själv inte den högsta punkten, det finns ett tak ovanpå.
Undvik vatten
Bad är inte någon bra aktivitet då det åskar, varken i sjön eller inomhus.
— Vatten leder ström. Man ska därför också vänta med att duscha tills åskan är över, säger Martin Gustafsson, inspektör på Elsäkerhetsverket.
Det där gamla rådet att bilens gummidäck skyddar mot åskan ger de inte mycket för.
— Det är en skröna. Men skyddet i en bil är ungefär som inomhus, man är inte den högsta punkten längre, säger Joakim Jonsson, och Martin Gustafsson är inne på samma linje.
Elbilsladdning
Om bilen drivs med el är det smart att dra ur sladden, för elbilar har inte särskilt mycket bättre åskskydd an andra elprylar, förklarar Martin Gustafsson.
— Dra ur kontakten till allt du gillar. Dra också ur sådant som är på laddning, och glöm inte att kolla barnen så att de inte sitter och laddar telefoner eller surfplattor, säger han.

Det har också sagts sedan gammalt att man inte ska prata i telefonen i åskväder. det gäller dock bara fasta telefoner, mobiler är okej, förklarar de.
Det finns inte krav på åskskydd i vare sig villor eller flerfamiljshus, men den som äger ett hus gör klokt i att se till att det finns åskskydd och överspänningsskydd, liksom jordfelsbrytare, tycker de.
— Att åskskydda elcentralen kostar inte så mycket, kanske fem till tiotusen. Mest utsatta är hus i ensamma lägen som ligger öppet, säger Joakim Jonsson.
Martin Gustafsson tipsar också om att städa runt elcentralen, så att det inte ligger brandfarligt bråte där som lätt kan fatta eld.
— Om blixten väl har slagit ned, var då noga med att kolla - titta, lukta och lyssna. En eld kan pyra i flera dygn. Om säkringar har gått - kolla då varför de har gått, säger han.
Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktig beskrivning av ett gammalt råd mot åska.