Nyheter24
Annons

Grannar anmäler varandra – vattnar trots förbud

Publicerad: 16 juli 2025, kl. 09:46
Uppdaterad: 16 juli 2025, kl. 14:10
Just nu råder bevattningsförbud i flera av landets kommuner. Arkivbild Foto: Pontus Lundahl/TT

Just nu råder bevattningsförbud i flera av landets kommuner, och den som trotsar förbudet riskerar att anmälas av sina grannar. Gotland sticker ut med flest anmälningar.

Vattenbristen som råder på grund av torka och låga grundvattennivåer på flera håll i landet har gjort att en del kommuner har infört bevattningsförbud. Den som trotsar förbudet riskerar att bli anmäld.

Benägenheten att anmäla varierar dock över landet, visar en rundringning av P4 Gotland, som varit i kontakt med 14 kommuner som har eller har haft bevattningsförbud de senaste veckorna.

Medan en del kommuner och regioner bara har tagit emot ett fåtal anmälningar sticker Gotland ut, med 34 av totalt 44 anmälningar de senaste fem åren.

När en anmälan kommer in är första steget att informera fastighetsägaren om att det råder bevattningsförbud.

För den som ändå struntar i förbudet har regionen eller kommunen rätt att stänga av vattnet, något som hittills inte har inträffat i de 14 kommuner som P4 varit i kontakt med.

— När vi kommer till att prata om vilka sanktioner vi har, så brukar det lösa sig. Vi har inte stängt av vattnet för någon, säger säger Susanne Bjergegaard Pettersson, vattenchef på Region Gotland, till radion.

Den vanligaste typen av anmälningar gäller vattenspridare eller att någon fyllt sin pool.

Några kommuner som förutom Gotland infört bevattningsförbud tidigare i år är Mörbylånga, Vimmerby, Emmaboda , Kalmar och Kristianstad.

Bevattningsförbud innebär att dricksvatten endast får användas till personlig hygien, mat och dryck.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons