Nyheter24
Annons

Nya VA-regler föreslås – det kan bli straffbart 2026

Publicerad: 20 juli 2025, kl. 08:00
Bevattning av blommor i en trädgård med vattenslang och kanna.
Det kan bli straffbart nästa år. Foto: Janerik Henriksson/TT & Jessica Gow/TT.

Vattenbrist hotar flera kommuner. I ett försök att få bukt med problemet råder nu bevattningsförbud på dessa platser. Att bryta mot förbudet ger inget straff, något som kan komma att ändras 2026.

Trots flera skyfall ligger grundvattennivåerna i Sverige fortsatt lågt. I flera kommuner råder nu bevattningsförbud i syfte att förebygga vattenbrist. 

Samtidigt finns det i dag inga repressalier mot den som skulle bryta mot ett bevattningsförbud, något som har kritiserats. 

På Gotland är det rekordmånga som anmäler andra som bryter mot bevattningsförbud, enligt en undersökning från P4 Gotland, och i en intervju med kanalen efterfrågar lokalbor fler åtgärder.

Bevattningsförbud på många håll

Annons

Hotet om vattenbrist råder även i andra delar av Europa där värmeböljan drar fram. I Storbritannien har vattenföretaget Thames Water belagt användningen av vattenslang och vattenspridare med ett förbud, något som Nyheter24 tidigare har rapporterat om. 

Den som ertappas med att använda en vattenslang under förbudet kan bötfällas med upp till 1 000 pund, motsvarande drygt 13 000 kronor. 

En vattenspridare. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

I Sverige kan man inte få böter för att ha brutit mot ett bevattningsförbud, dock är det något som diskuteras. Nyheter24 har pratat med Helena Strömer, kommunikatör vid Stockholm vatten och avfall.

Annons

– Beredskapsutredningen föreslår sanktionsmöjligheter i VA-lagstiftningen framöver, vilket vi välkomnar. 

Förslaget: Brott mot bevattningsförbud ska straffas

I regeringens pågående beredskapsutredning går det att läsa följande:

Ett nytt säkerhetsläge, accelererande klimatförändringar och nya miljögifter ställer stora krav på åtgärder. Kompetensförsörjningen är svår i hela landet och särskilt för små kommuner.

Ännu står det inte klart vad utredningen kommer att resultera i. Utredning ska vara klar till 1 juli 2026, då de föreslagna ändringarna som kommer av utredningen ska träda i kraft.

– De restriktioner som finns i dagsläget bygger på människors goda vilja och engagemang, avslutar Strömer.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons