Den som sitter på ett kraftigt försenat tåg en hel natt förväntar sig nog att få några kronor i förseningsersättning. Kanske också något "lite som plåster på såren” som flygresenärer brukar få.
Men för den som åker tåg gäller andra regler, berättar Henric Jonsson, juridisk rådgivare på Konsumentverket.
— För flyg finns en helt annan kompensationsnivå än för tåg- och bussresor, säger han.
Han förklarar att för tågbolagen finns ett undantag i reglerna om förseningsersättning – om förseningen beror på något som de själva inte kan rå för så slipper de betala ersättning.
Extremt väder
— Extrema väderförhållanden nämns i förordningen som exempel. Men det är bolagen som har bevisbördan för att det är orsaken.
Tågstoppen under onsdagskvällen och natten och torsdagen har enligt Trafikverket orsakats av kraftigt åskoväder.
”Åskovädret som har dragit in har ställt till det under dygnet som gått och de gula vädervarningarna som fanns i området var berättigade”, skriver Trafikverkets presstjänst till TT, och redogör för olika sträckor som påverkats.
Ska kompenseras
Det innebär att drabbade resenärer riskerar att bli utan ersättning.
— Ja, det kan vara extraordinära väderförhållanden. Men det behöver prövas, man kan vända sig till Allmänna reklamationsnämnden, säger Henric Jonsson.
Snälltåget har dock uppgett att deras resenärer ska kompenseras.
— Resenärerna kommer att kompenseras. Det här är inte en upplevelse vi vill stå för, säger Marco Andersson, presstalesperson på Snälltåget.
Hur det ligger till med övriga tågbolag är ännu okänt.