Nyheter24
Annons

Algblomning längs hela Östersjön

Publicerad: 24 juli 2025, kl. 16:54
Algblomning på Muskö utanför Nynäshamn, söder om Stockholm. Foto: Pär Bäckström/TT

Algblomningen har varit extra kraftig i år och breder nu ut sig mer än vanligt. Vi har en algblomning som sträcker sig från Bottenhavet, till Finska viken och ned till Bornholm, säger Helena Björnberg, oceanograf på SMHI.

Exakt vart det är algblomning lokalt på olika stränder och badplatser är svårare för oceanograferna att tyda. Men algblomningen ute till havs finns i hela Östersjön och ser ut att ligga kvar under de kommande dagarna då det inte blåser tillräckligt och vädret kommer vara fortsatt varmt. Möjligtvis kan de stora massorna röra sig söderut kommande dagar.

— Vi har algblomning varje år men i år har den varit kraftigare på grund av det varma och stilla vädret. Övergödningen och att Östersjön inte mår bra med syrebrist på bottnen är bakomliggande orsaker, säger Helena Björnberg.

Även så högt upp som i Haparanda skärgård har algblomning synts till på flera platser lokalt, enligt kommunens hemsida.

— Det är svårt att säga specifikt var det kan vara som värst. Det beror på vindarna. Men om vattnet ser grönt eller grumligt ut på ytan ska man undvika att bada och hålla koll så att barn och hundar inte gör det heller. Det är att svälja vattnet som är den största faran, säger Helena Björnberg.

Cyanobakterier, de blågröna algerna som blommar och flyter upp till ytan, kan orsaka feber, magproblem och muskelsvaghet om man får i sig dem.

Förr eller senare försvinner algblomningen naturligt.

— Så fort starkare vindar blandar om och syresätter vattenmassorna, eller vädret blir kallare så försvinner cyanobakterierna, säger Helena Björnberg.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons