Sökte livets mening - lurades av mormonerna

"Kyrkan är manipulativ och spelar på skam och skuldkänslor, sätter psykologisk press och nästan värst...den är helt överbevisad."


För ett halvår sedan gick Magnus Ifver, 36, ur mormonkyrkan.

13 år tidigare var Magnus en ung man som sökte efter livets mening när han mötte två missionärer från mormonkyrkan, eller Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga, som den kallar sig. Han trollbands.

–Ofta när man går in i en församling är alla väldigt vänliga mot dig och bjuder hem dig. Många känner då att de mår bra och har hittat rätt i sin tro, säger Magnus som nu talar ut i en intervju för Norbottens Kuriren.

Så småningom gifte han sig med Carina som gått i mormonkyrkan sedan hon var barn. De levde lyckliga och troende. Men efter ett tag började Magnus läsa på lite mer för att fördjupa sin tro. Han läste ingående om mormonkyrkan och dess grundare och profet Joseph Smith.

–Det var mitt livs värsta chock. Jag hade ju gett flera hundra tusen kronor, massor av tid och satt hela min identitet i rörelsen.

Mormonkyrkan kräver nämligen att du ska skänka 10 procent av din inkomst. Vart pengarna går vet han inte.

Nu har Magnus och hans fru hoppat av. Samtidigt har han märkt att de inte är många avhoppare som vågar stå upp mot mormonerna. Därför har han engagerat sig i organisationen Hjälpkällan som stöttar människor som hoppat av olika sekter.

I en kommentar till artikeln säger Magnus:

"Mormonkyrkan är manipulativ och spelar på skam och skuldkänslor, sätter psykologisk press och nästan värst...den är helt överbevisad. Dessutom är inte mormoner kristna...bara de själva tror/tycker det."

Johan Wirtala, distriktsansvarige förJesu Kristi kyrka av sista dagars heliga i norra Sverige, anser inte att Magnus åsikter är representativa. Att han inte vet var pengarna går är konstigt.

–Det görs en revision två gånger per år. Pengarna går till välgörande ändamål och till uppbyggnaden och underhåll av tempel, säger Wirtala som samtidigt påpekar att "allt är frivilligt", till Norbottens Kuriren.

Skrivet av:

Senaste nytt

Pehrson: "En kunskapskollaps"

SD avfärdar S förslag om bankskatt

Socialdemokraterna vill få stöd i riksdagen för en tillfällig bankskatt. Men Sverigedemokraterna tänker rösta ner förslaget.

Ylva Johansson: "Enorm risk" för terrordåd i EU

Risken för terrorattentat i Europa har ökat kraftigt till följd av Gazakriget, varnar EU-kommissionären Ylva Johansson.

Kumla: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Polispatrull beordrad till en singelolycka på Lv534, Hardemo.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Örebro

"Polispatrull har stoppat en misstänkt påverkad bilist.", skriver polisen på sin hemsida.

Hård strid om övergreppslagen "chat control"

Övergrepp står mot övervakning i EU-striden om barnskydd på nätet. Låst läge om det omstridda förslaget tvingar fram en nödförlängning av nuvarande system.