Stjärnkockens restaurang brann ner

Minst halva krogen förstörd - branden kan ha varit anlagd.


Mellan 100 och 150 personer fick evakueras när en kraftig brand utbröt på stjärnkocken Melker Anderssons Restaurang Kungsholmen i centrala Stockholm under lördagskvällen.

Branden utbröt vid 20-tiden på kvällen och inte förrän 03.05 kunde brandmännen lämna platsen. Då var stora delar av krogen totalförstörda.

– Den senaste uppgiften jag har är att ungefär halva restaurangen har brunnit, men förmodligen är även resten av byggnaden skadad, säger Magnus Bengtsson, på Storstockholms brandförsvar, till DN på söndagsmorgonen.

Gästerna evakuerades

Samtliga restaurangens gäster, mellan 100 och 150 personer, evakuerades från platsen. Enligt polisen ska ingen ha kommit till skada, men den eldhärjade byggnaden har fått stora rök- och vattenskador och taket är delvis uppsågat.

Under söndagen kommer saneringsföretag till restaurangen.

Enligt brandförsvaret tros elden har börjat i köket för att sedan sprida sig upp genom ventilationen.

Vid 21-tiden hade taket fattat eld och cirka 25 brandmän var på plats. När det brann som mest var 45 brandmän från flera stationer på plats och kämpade med branden.

Kockarna upptäckte branden

Restaurang Kungsholmens hemsida skriver man om händelsen:

"På lördagkvällen ca 20:30 upptäckte kockarna en rökutveckling i ventilationssystemet på restaurang Kungsholmen. Gäster och personal evakuerades under ordnade former enligt vår utrymningsplan."

Det är andra gången på två år som någon av Melker Anderssons krogar brinner.

Misstänks vara anlagd

I november 2007 drabbades en av krögarens andra restauranger, Grill, av en svår brand.

Den branden misstänks av polisen ha varit anlagd, men ingen har gripits för dådet.

Hur lördagens brand kunde starta och sprida sig är ännu inte känt.

– Vi har i nuläget ingen aning om hur branden startade och hur den har kunnat sprida sig så snabbt. Förmodligen startade den i köket och spred sig via ventilationen till taket. Polisen kommer genomföra en teknisk undersökning under söndagen eller måndagen, säger Magnus Bengtsson till DN.

Michelinstjärna

Melker Andersson äger totalt sju restauranger inom F12-gruppen i Stockholm. Han har även medverkat i flera teveprogram, som TV4:s Matakuten och Krogakuten.

Melker Andersson har varit medlem i svenska kocklandslaget och fått flera stora internationella utmärkelser, samt förärats med en stjärna i Guide Michelin för sin krog Fredsgatan 12.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!