Söndag 13 Jun
Stockholm

Ung kvinna åt p-piller - dog

Nu kräver socialstyrelsen skärpta rutiner.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

VÄSTRA GÖTALAND. Socialstyrelsen kräver skärpta rutiner efter dödsfallet på en ung kvinna som avlidit i år efter att ha ätit p-pillret Yaz.

Kvinnan hade ätit p-pillret i tre månader när hon besökte ungdomsmottagningen för att få ett förnyat recept. Hon led då av både yrsel och huvudvärk.

Hon hänvisades till vårdcentralen, där hon uppgav för läkarna att hon fått smärtor i vänster sida av ryggen och nacken samt smärtor i bröstkorgen vid djupa andetag. Men läkarna menade att hon bara led av nackspärr.

Kvinnan började bli sämre och tog åter kontakt med vårdcentralen för smärtorna i bröstet, hjärtklappning och andningsbesvär. Hon berättade att hon åt p-piller när hon ringde till vårdcentralen för att boka en tid, men informationen förmedlades inte till läkarna, som diagnosticerade hennes besvär som en nedre luftvägsinfektion.

Hon fick därefter antibiotika och skickades hem.

– Allmänläkarna kopplade inte ihop att kvinnans symtom kunde ha orsakats av p-pillerbehandling och frågade inte heller om hon åt p-piller, säger Ann Britt Thörn, handläggare för ärendet vid socialstyrelsen till Nyheter24.

Kvinnans tillstånd blev snabbt värre och kort efter besöket förlorade hon medvetandet i sitt hem. Hon avled i väntan på ambulans.

Obduktionen visade att hon dött till följd av en blodpropp i lungorna, vilket kallas lungemboli. Blodproppar är en känd men ovanlig biverkning vid användande av p-piller.

Nu vill socialstyrelsen att man ska upprätta skriftliga rutiner för dokumentation vid telefonkontakter och informationsöverföring mellan yrkeskategorier.

– Lungemboli är en mycket allvarlig komplikation och det går inte att svara på om hon hade levt i dag om hon fått den hjälp hon behövde tidigare. Det är viktigt att man på ungdomsmottagningar säkerställer att unga kvinnor förstår vikten av att tala om att man äter p-piller och att man inom primärvården samverkar med ungdomsmottagningar och specialister på gynekologmottagningarna för att undvika att det här sker i framtiden, tillägger Thörn för Nyheter24.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela