Bankrånare blev frälst – erkände brott

- 20/10/2009, 07:54 -

Mannen blev frälst och lämnade in sig till polisen.

ÄNGELHOLM. En 30-årig man har erkänt delaktighet i rånet mot Sparbanken Gripen i Ängelholm, Helsingborg.

Rånet inträffade 2005 och de två gärningsmännen tros ha fått med sig flera miljoner kronor. Trots stora polisinsatser förblev 30-åringen försvunnen.

Rånet såg ut att bli ouppklarat, men för cirka ett år sedan tog mannen själv kontakt med den svenska polisen från Brasilien, och angav sig själv.

30-åringen hade nämligen blivit frälst och och bad om att få sona sitt brott. Utlämningsprocessen till Sverige har tagit ungefär ett år och under måndagen häktades han misstänkt för grovt rån.

Enligt uppgifter hade mannen blivit förälskad i en brasiliansk kvinna och tillsammans åkte de till kvinnans hemland för att ägna sig åt religionsstudier.

– Han har studerat med Jehovas vittnen, vilket fått honom att ompröva sitt liv. Nu har han insett att han måste följa ett lands lagar för att bli ett Jehovas vittne och vill därför sona sitt brott, säger 30-åringens försvarsadvokat Niclas Elison, till Helsingborgs Dagblad.

Under häktningsförhandlingarna såg mannen munter och upprymd ut.

Men trots att han blivit frälst vill 30-åringen inte ge några uppgifter om sina medbrottslingar. Han vill heller inte tala om vad som hänt med rånbytet.

Skrivet av: