Anna var "kliniskt död" - vaknade mirakulöst

- 25/10/2009, 06:41 -

Svenskan Bågenholms kroppstemperatur var 13,7 grader – nu gör CNN dokumentär om henne.

Året är 1999. Det är en perfekt vårdag. Solen skiner och himlen är blå.

Svenskan Anna Bågenholm och hennes vänner har varit på en bergstopp för att njuta av utsikten i norska Narvik.

Men när de är på väg ner ramlar Anna samtidigt som de går över en älv. Hon slår huvudet i isen och börjar snabbt att glida neråt - mot en del av älven som inte frusit igen.

Fastnade under isen

Vänner skyndar sig för att rädda Anna, men när de kommer fram har hela kroppen åkt ner i vattnet. De får tag om benen och sliter och sliter för att få upp henne.

Sju minuter senare, när de som bäst håller på att försöka få upp henne ur det iskalla vattnet, ringer en av vännerna SOS Alarm.

Men det tar sjukvårdarna närmare 40 minuter att komma fram. Det tar dem ytterligare en halvtimme att få upp Anna ur vattnet.

Var kliniskt död

När Anna väl kommer upp, efter ha varit under ytan i cirka 80 minuter, är hon livlös. Eller "kliniskt död" som läkarna säger.

Men läkarna ger inte upp. De börjar direkt med hjärt- och lungräddning.

Hon placeras i en helikopter och samtidigt som de åker mot Universitetssykehuset Nord-Norge ger de henne elchocker för att få igång hjärtat. Men ingenting tycks hjälpa.

När de anländer till sjukhuset kan överläkaren Mads Gilbert konstatera att hennes kroppstemperatur är 13,7 grader. Ingen har någonsin överlevt en sådan nedkylning. Så länge.

Men klockan 22.15 händer det otroliga. Annas hjärta slår ett slag.

–Jag fick gåshud. Tårarna började bara att rinna, säger Mads Gilbert till Aftenposten.

Förutom lungsvikt, njursvikt, inre blödningar var Anna förlamad från halsen och nedåt. Men efter 28 dagar på intensivvårdsavdelningen kan hon flygas till Sverige.

CNN gör dokumentär om Annas öde

Den sjunde oktober - 140 dagar efter olyckan - återvänder hon, på egna ben, till sjukhuset i Tromsø.

Nu - tio år senare - kommer CNN att återberätta Annas fantastiska kamp mot döden i det första avsnittet av nya programmet ”Another Day: Cheating Death”.

I programmen kommer CNN:s chefsläkare, Sanjay Gupta, granska spektakulära händelser i världen där människor överlevt mot alla odds.

Själv hälsar Anna Bågenholm att hon "hoppas att programmet ska lära fler människor nödvändig kunskap om hypotermi” (nedkylning)."

Programmet ”Another day: Cheating death” sänds i dag klockan 10.00, på CNN.

Skrivet av: