Skandalen på Brinkeberg: Jag är inte chockad

"Det här är ytterligare ett tecken på att Kriminalvården inte kan utreda sig själva."


anstalten Brinkeberg utanför Vänersborg anklagas personalen för att roa sig med vadslagning om de intagna. Vaden handlar bland annat om vilken av de muslimska fångarna som först skulle bryta fastan under Ramadan.

Fallet är anmält till Justitieombudsmannen som kräver att Kriminalvården utreder händelsen.

Men till Nyheter24 uppger Håkan Zandén, kriminalvårdschef för Kriminalvården i Vänersborg, att:

–Jag har inte hört något alls om att det skulle förekomma någon vadslagning på anstalten så som anmälaren beskriver.

När Mehmet Kaplan (mp), integrationspolitisk talesperson och tidigare presstalesman för Sveriges muslimska råd och tidigare ordförande i Sveriges Unga Muslimer, nås av nyheten chockas han.

–Det här är ytterligare ett tecken på att Kriminalvården inte ska utreda sig själva. Mp har ju nu fått med oss socialdemokraterna om att det behövs en separat myndighet som utreder polisen, säger Mehmet Kaplan till Nyheter24.

–Detta gäller ju, såklart, Kriminalvården i högsta grad också.

AnnBritt Grünewald, före detta fängelsedirektör på Österåkeranstalten och aktuell i TV4:s nya programserie Inlåst, chockas inte av nyheten.

–Nej, jag är inte chockad. Det är så otroligt trist att vara på kåken. Finns ingenting att göra. Att något sådant här händer är då inte otroligt. Men det är självklart förkastligt, säger Grünewald till Nyheter24.

Miljöpartiets integrationspolitiska talesperson, Mehmet Kaplan, menar att detta är ytterligare ett tecken på att Sverige är i behov av en separat myndighet som utreder Kriminalvården. Håller du med honom?

– Ja, det tycker jag är en utmärkt idé. Jag är även kritisk mot att polisen utreder sig själva. Även om de har gjort allting rätt ser det liksom inte bra ut.

–I Kanada har de redan utvecklat en separat enhet - Prisoners' Complaints - dit fångarna skickar in sina anklagelser. Och det fungerar väl, säger AnnBritt Grünewald.

Anstalten Brinkeberg JO-anmäldes så sent som i augusti i år efter att en intagen, som inte åt fläsk, känt sig diskriminerad. När de som åt fläskkött serverades två bitar, fick den intagne bara en bit.

Tidigare har anstalten också anmälts av en intagen som menade att tre myndighetsbrev blivit lästa av någon annan än honom själv.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lägre priser pressar SSAB:s vinst

Uppgång väntas på börsen

Stockholmsbörsen väntas fortsätta upp när handeln inleds klockan nio, indikerar förhandeln på bland annat IG Markets.

Intrum sparar bort hundratals miljoner

Kredithanteringsföretaget Intrums vinst minskar och besparingsprogrammen utvidgas.

Stort vinstlyft för SEB

Ett högre räntenetto och ett större inflöde från finansiella transaktioner lyfter storbanken SEB:s vinst i första kvartalet mer än väntat. Men efterfrågan på krediter fortsätter dämpas av det höga ränteläget, enligt vd Johan Torgeby.

Ökad vinst för Volvo Cars

Volvo Cars vinst ökade rejält. Omsättningen gick dock ned. Var femte bil från Volvo är nu en elbil.

Lägre vinst för Husqvarna

Husqvarna, tillverkare av trädgårdsmaskiner, gjorde en vinst på 1 930 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 2 364 miljoner kronor samma period i fjol.