Medicinsk marijuana tillåten i Sverige

Efter en lång tids oklarhet har Läkemedelsverket satt ner foten. Det är tillåtet att föra in medicinsk cannabis i Sverige.


Debatten om medicinsk marijuana har varit het runt om i världen. I Kalifornien har precis myndigheterna börjat slå till mot de apotek som tidigare tillåtits sälja drogen cannabis för medicinskt bruk. Men i Sverige - som gjort sig känt för att tackla narkotikan med hårda tag - går utvecklingen åt ett annat håll.

Att tolka den svenska lagstiftningen har inte varit helt lätt. Och en av dem som jobbat för både ett klargörande och en uppluckring av regelverket är Joakim Hedström. Hedström har länge kämpat för rätten att få använda cannabisbaserade läkemedel mot sin migrän och adhd.

Enligt förordningen om kontroll av narkotika är det tillåtet för svenskar att föra in läkemedel innehållande cannabis till Sverige från ett annat Schengenland utan tillstånd och utan Schengenintyg. Införseln måste baseras på att läkemedlet är avsett för medicinskt ändamål och för personligt bruk, samt att "mängden vid varje resa ska stå i relation till resans längd och inte i något fall överskrida vad som motsvarar 30 dagars förbrukning".

Det var också det beskedet som Hedström fick av Läkemedelsverket, efter att ha fått en rad missvisande svar, som han upplever det, meddelar han Nyheter24.

"Svaret bekräftar vad jag hela tiden har misstänkt. Det finns ingen lista över vilka narkotikaklassade läkemedel du får eller inte föra in inom Schengenområdet. Det behövs inte ens ett intyg! Resultatet är inte mindre än en revolution för människor i Sverige i behov av medicinsk cannabis" skriver Hedström på sin blogg.

Patrik Kaarsberg, talesperson för Stockholm Smokefest - en aktivistgrupp som arbetar för en mer liberal syn på cannabis - gläds åt beskedet.

– Det här är ett stort steg, det finns många som är i behov av den här medicinen som kan förmildra sjukdomssymptomen. Det är många i Sverige som inte känner till att man kan använda sig av cannabisbaserade läkemedel för att lindra olika besvär. Det är också en medicin som inte ger några allvarliga bieffekter, säger Patrik Kaarsberg till Nyheter24.

Hedström har ett skriftligt intyg från läkare som säger att han behöver läkemedlet för sina symptom. Han har också skickat en förfrågan till Läkemedelsverket och bett dem att utfärda ett intyg där villkoren i förordningen om kontroll av narkotika bekräftas.

Enligt Läkemedelsverket finns det inget som talar för att lagstiftningen öppnar upp för privatimport.

–Cannabisbaserade läkemedel, som innehåller thc, finns för försäljning i andra EU-länder. I Sverige kan man få dem på licens. Så har det varit väldigt länge. Så den här tolkningen öppnar inte på något sätt upp för någon privatimport, säger Karin Jansson, utredare på Läkemedelsverket, till Nyheter24.

– De cannabisbaserade läkemedlen är till för personer som har sökt vård i vanlig ordning, och som har ett recept på att hämta ut preparaten, säger Jansson.

Per Johansson, generalsekreterare vid Riksförbundet narkotikafritt samhälle, RNS, menar att personer som driver på för användande av medicinsk marijuana har en helt annan agenda än den officiella.

– Ja, det är inte så svårt att lista ut. På sikt vill många få marijuana legaliserad. Det är bara att höra på personer som finansmannen George Soros som i Ekots lördagsintervju har krävt att förbudet mot narkotika hävs. Samtidigt skänker han stora pengar till narkotikaliberala organisationer som Drug Policy Alliance, säger Johansson till Nyheter24.

– Många försöker förstora upp det här. Läkemedel som Marinol, som innehåller thc, och som intas via spray börjar bli mer accepterat av många amerikanska delstater. Men vi ser att preparaten inte är särskilt populära eftersom de inte ger den önskade effekten som många vill åt, säger han.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.