Tisdag 21 Sep
Stockholm

Invandrarbarn måste lära sig djurskydd

Djurskyddsföreningar i brev till regeringen: Lär invandrarbarn hur man behandlar djur.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

VÄRMLAND. Djurskyddsföreningar i hela Värmland har skrivit till regeringen. Kravet: lär invandrarbarnen att vara snälla mot djur.

När fokpartiets landsmöte precis avslutades avgick integrationsminister Nyamko Sabuni med förlust. Hon fick inte med sig partivännerna på en medborgarskapsutbildning för invandrare som vill bli innehavare av svenska pass.

Men djurskyddsföreningarna i Värmland har hon med sig. De vill till och med gå ännu ett steg längre. Och lära invandrarbarn att vara snälla mot djur.

– De måste få lära sig empati. Det är inget man föds med utan det är något man får lära sig. Om man kommer från krigszoner är det inget man fått naturligt. Man har sett så mycket hemskheter som det bara går. Då kan det vara bra för dem att veta att i Sverige respekterar vi inte bara människor utan också djur, säger Katinka Ridde-Coffey, pr-ansvarig för Djurskyddet i Kristinehamn, till Nyheter24.

Barbro Palm, som är sekreterare vid Djurskyddet i Kristinehamn, har drivit frågan i många år. Och skrivit till regeringen tidigare - utan några reaktioner. Hon upplever att det inte riktigt går att tala klarspråk i frågan. Men både problemet och lösningen har hon klara för sig.

– Vi ser ständigt på nyheterna om hur det ser ut i övriga världen. Sverige har inte alls så bra lagar, men om du jämför med andra länder... Asien har väl till exempel inga alls. Jag läste något om hur de offrar djur så sent som häromdagen. Man lär sig inte. Och ungdomar och barn som kommer hit tycker att det är naturligt att behandla djur som icke-kännande varelser.

Men är det verkligen ett större problem bland invandrarbarn än svenska ungar?

– Det är just den typen av frågor som jag inte vill svara på för man kan inte peka ut någon. Men man hör och ser och läser också hur en del behandlar katter, hur man sparkar igelkottar som bollar. Vi får ständigt indikationer på att det är väldigt viktigt, säger Barbro Palm till Nyheter24.

Djurskyddsföreningarnas skrivelse till regeringen bemöttes av en vänlig men bestämd hänvisning till den statliga utredningen i frågan om etableringsinsatserna för nyanlända invandrare. Men på annat håll har djurskyddsföreningarnas krav väckt ont blod.

– Jag vill inte peka ut någon. Ändå ser vi att de inte har den här förståelsen. Inte bara barn, utan också vuxna. I fredags var en ledare för en somalisk invandrargrupp på Värmlandsnytt och sa att det här var så onyttigt. Det behövs ingen sådan information. Och det säger ju allt, att han tycker att det inte behövs.

Mkyabela Sabuni - verksamhetschef på Centrum mot rasism - och farbror till integrationsminister Nyamko Sabuni - är inte heller eld och lågor över djurskyddets krav på att invandrarbarn ska lära sig vara snälla mot djur. Han ifrågasätter att svenskar skulle vara så mycket mer empatiska.

– Jag undrar vad folk i Sverige kan om djurskydd. Vem är det som kan något om djurskydd? Det känns inte nödvändigt alls, det här förslaget.

– I så fall ska man ha en allmän utbildning för alla. Det här är bara absurt.

Mkyabela Sabuni är inte heller förtjust i brorsdottern Nyamko Sabunis förslag om medborgarskapstest.

– Folk får väl vara svenskar utan att gå en test i språket. Vad är det vi håller på med? Jag har själv inte genomgått utbildningstestet. Varför ska alla andra få det? Det är paroller som kommer när det är val, avslutar Mkyabela Sabuni för Nyheter24.

Skrivet av:

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela