Torsdag 21 Okt
Stockholm

Fadimes bror pistolhotade författare

1 av 2
2 av 2

Boken om hedersmorden i Sverige - "Varför mördar man sin dotter?" - blev för mycket för Fadimes bror. Efter att boken släppts krävde han 100 000 kronor av en av författarna och hotade honom med pistol.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Det här var Fadime och Pela

Fadime Sahindal var av kurdiskt ursprung och invandrade till Sverige när hon var liten. Hösten 2001 höll SSU-medlemmen Fadime ett tal i riksdagen om våld mot kvinnor.

Hon var konstant utsatt för dödshot från sin pappa och bror, som inte gillade hennes sätt att leva, men ändå återvände hon till familjen i Uppsala från Östersund där hon pluggade till socionom.

Den 21 januari 2002 hedersmördas hon av sin far Rahmi Sahindal, som senare döms till livstids fängelse. Fadime blev 26 år gammal.

Pela Atroshi, från kurdiska Irak, levde i Stockholmsförorten Farsta. Hon mördades av sin far - vars bröder också fälldes för mordet - i norra Irak den 21 januari 2002. Pela blev 19 år gammal.

 

I september i år släppte Emre Güngör och Nima Dervish den omtalade boken Varför mördar man sin dotter?

En bok om de män som dömts för morden på Fadime Sahindal, Pela Atroshi och Sara Abed Ali. Nämligen deras pappor, farbröder och bröder.

För första gången får männen bakom hedersmorden utrymme att ge sin version.

En av dem är mördade Fadime Sahindals pappa. Ett hedersmord som fick massiv uppmärksamhet i svensk offentlighet.

– Jag tog kontakt med Fadimes far och han ställde upp på att bli intervjuad. Men precis efter att vi släppt boken i september blir jag kontaktad av Fadimes bror, som numera inte har någon kontakt med pappan längre, säger Emre Güngör till Nyheter24.

Fadimes bror, Mesut Sahindal, var påtagligt irriterad att boken överhuvud taget kommit till.

Men också för att de intervjuat hans far.

Bland annat var han förbannad över att de haft med ett citat där hans pappa kallar honom för "strulig".

– Jag kunde så klart inte säga annat än att hans pappa är en vuxen man och själv har tagit beslut att låta sig intervjuas. Dessutom har ju till och med jag fått kritik för att jag också ser honom som ett offer för hela kulturen kring hedersmorden.

Men det hjälpte inte. Han ville träffas och diskutera saken. Emre tog kontakt med sin författarkollega Nima och de beslutade att åka och träffa honom för att få rätsida på saken.

De träffade Fadimes bror utanför Kista Galleria i norra Stockholms förorter.

– När vi kom fram till mötesplatsen ser vi honom stå vid en parkeringsautomat och spotta i den. Vi märkte ganska snabbt att han var "lite borta och instabil".

Emre kände att det var bäst att han gick fram till honom själv. Nima gick till en närliggande restaurang och väntade.

– Direkt när jag kom fram till honom märkte jag att han var påverkad av något. Jag uppfattade honom som väldigt labil. Ganska omgående sa han att han vill gå på toaletten och att jag skulle följa med.

Men när Emre följde med till toaletterna hade han inte räknat med att bli indragen in på toan.

– Jag tänkte vänta utanför. Men i stället höjde han rösten och skrek: "In med dig din jävel". Sekunden efter höll han en pistol i handen och riktade den mot mig. Jag blev så klart väldigt rädd.

Sedan började Mesut att kräva Emre på pengar.

– "Inom två veckor vill jag ha 100 000 kronor", sa han, eftersom han ansåg att jag hade "utnyttjat" hans far.

Mesut hävdade också, vilket han även gjort tidigare, att det var han som mördade Fadime.

- Han skröt om att det var han som dödat Fadime. Något som knappast är troligt då bevisen mot pappan är överväldigande. Men till slut lyckades jag i alla fall ta mig därifrån.

- Han hade gjort sin markering.

Till en början ville inte Emre Güngör polisanmäla. På grund av rädsla.

Men efter att ha berättat om händelsen för författarkollegan Nima Dervish och andra i deras närhet gjordes bedömningen att både Emre och Nima var i behov av livvakter.

– Detta var bara dagar innan bokmässan i Göteborg. Så under hela mässan hade vi flera livvakter med oss vart vi än gick.

Samtidigt greps Mesut Sahindal för olovlig körning. Och i bilen hittade polisen en avsågad hagelbössa och dynamit. Han var dessutom narkotikapåverkad.

– I samband med detta valde jag också att polisanmäla honom.

På fredagen klockan 09.00 börjar rättegången mot Fadimes bror, Mesut, i Solna tingsrätt.

Åtalspunkterna gäller bland annat olaga hot, grov utpressning, narkotikainnehav, olovlig körning och grovt vapeninnehav.

Kommentera
Kopiera länk
Dela