- Foto: BJÖRN LINDGREN / SCANPIX

Khaddafi köper moskén i Malmö

Skandinaviens största moské får en ny ägare - Libyens diktator Muammar Khaddafi.


MALMÖ. Den stora moskén på Rosengård i Malmö - det största bönerummet för muslimer i hela Skandinavien - har fått nya ägare. Det är den libyska organisationen World Islamic Call Society som tagit över fastigheten, rapporterar Sveriges Radio Kristianstad. En pr-kupp för Libyens enväldige ledare Muammar Khaddafi.

– Det motverkar det dåliga rykte som Kadaffi har, framförallt på grund av att han förkastat vissa traditionella islamiska föreställningar och profetens hadither, alltså traditionerna om vad Muhammed har sagt, säger Jan Hjärpe, professor i islamologi i Lund, till SR.

Khaddafi är - med sin hemkokade blandning av socialism och islam - kontroversiell bland många muslimer runt om i världen. Köpet av Malmömoskén, som redan när den grundades finansierades av World Islamic Call Society, är därmed avsett att putsa Khaddafis skamfilade rykte bland svenska muslimer.

Efter moskébranden 2003 blev försäkringarna för moskén för dyra för Islamic Center i Malmö. Nu står den libyske diktatorns pr-organisation för samtliga kostnader.

– Poängen är att man har en säkerhet, säger Bejzat Becirov, ordförande för stiftelsen Islamic Center i Malmö.

– Det är en trygghet. Då finns det någon annan om det går snett.

Islamic Center är numera också medlemmar i World Islamic Call Society.

Islamologiprofessorn Jan Hjärpe tror dock inte att verksamheten därmed kommer att styras direkt från den libyska huvudstaden Tripoli.

– Jag har svårt för att tänka mig det. Verksamheten är ju beroende av dem som besöker moskén och vad de vill och vad de gör. Så det tror jag inte har någon större betydelse, faktiskt, säger Jan Hjärpe till SR.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!