Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Frida Stenbergs mördare kan dömas till vård

- 04/01/2010, 08:32 -
Frida Stenberg med sina två barn.

Frida Stenberg med sina två barn.

Privat

I dag faller domen mot 37-åringen som mördade sin exsambo, Frida, 24, med en slaktpistol.

LULEÅ. På måndagen faller domen efter mordet på Frida Stenberg, 24. En av de våldsamma tragedier som skakat Sverige den senaste tiden.

24-åriga Frida mördades av sin sambo i somras efter en vårdnadstvist. Hon avrättades likt boskap på slaktbandet med en så kallad slaktmask.

Hennes 37-årige sambo som erkänt mordet döms i dag. Åklagaren yrkar på livstids fängelse. Men utgången är in i det sista oviss.

Det beror på tolkningsutrymmet i den sekretessbelagda, rättspsykiatriska undersökning som mannen fick genomgå, skriver Norrländska Socialdemokraten.

Enligt överläkarens utredning led 37-åringen inte av en allvarlig psykisk störning i samband med dådet. Och därmed skulle det vara fritt fram för tingsrätten att döma honom till fängelse.

Men samtidigt konstaterar utredningen att han för närvarande är allvarligt psykiskt störd - och i behov av vård. Det skulle i så fall förhindra en fängelsedom.

Kammaråklagare Karin Hansson anser dock inte att något så kallat fängelsehinder föreligger.

- Det finns, enligt mig, inga sådana uppgifter i den rättpsykiatriska undersökningen. Min bedömning är att störningen är behandlingsbar. Tyvärr kan jag inte gå in på detaljerna, eftersom undersökning föredrogs bakom lykta dörrar, säger hon till NSD.

"Vill inte spekulera"

Skulle tingsrätten dra en annan slutsats har Karin Hansson yrkat att Socialstyrelsens rättsliga råd ska uttala sig.

- Det är ett ovanligt mål. Jag har aldrig tidigare behövt begära in ett yttrande från Rättsliga rådet och vill inte spekulera i hur domstolen tar ställning till mitt yrkande.

Men kammaråklagaren tror inte att det ska behövas utan att tingsrätten går på hennes linje och dömer 37-åringen till minst tio års fängelse.

- Jag har aldrig varit med om att någon har blivit avrättad på det här sättet, med en slaktmask. Det är fråga om ett mord, mannens agerande styrker det. Han hade många möjligheter att besinna sig. Det allvarligaste är att han gör det inför barnen, säger Karin Hansson till NSD.

"Högst ovanligt"

Oftast kopplas Socialstyrelsens rättsliga råd in innan dom faller i svåra mordrättegångar som denna, menar hovrättslagman Göran Ewerlöf, ordförande i det rättsliga rådet.

- Konstigt att detta inte har skett nu, säger han till NSD.

- Det är problematiskt, högst ovanligt. Om man betraktas som allvarligt psykiskt störd kan man inte dömas till fängelse. Men då ska man veta att allvarlig psykisk störning kännetecknas av att personen helt saknar verklighetsförankring. Depressioner och liknande anses inte som det.

Vad Socialstyrelsens rättsliga råd säger har stor betydelse för utgången. Det är inte ofta som domstolen har en avvikande uppfattning. Men det har hänt.

- Det är ovanligt att man inte gör det. "Rödebymålet" är ett undantag. Då fick gärningsmannen inte fängelse, trots att vi ansåg att han inte var psykist störd, säger hovrättslagman Göran Ewerlöf till NSD.