18-årig flicka på rymmen blev stortjuv

Det unga bedragarparet begav sig ut på stöldturné i Skåne. Sedan flydde de till Christiania.


Åtalas för 18 brott

9 maj: Stöld av två biljetter till U2-konserten i Göteborg, värda 1 480 kronor, från pappans bostad i Svedala.

10 maj: Bedrägeri på Telenor i Malmö med hjälp av broderns pass. Den 21-årige pojkvännen skrev under med 18-åringens brors namn. Skaffade telefonabonnemang och en mobiltelefon.

11 maj: Bedrägeri på The Phonehouse i Malmö. Skaffade abonnemang och mobil med hjälp av broderns pass.

Bedrägeri på Görans Ljud & Bild i Klippan. Fixade abonnemang och mobil på samma sätt.

12 maj: Försök till bedrägeri på Onoff i Hässleholm. Fick ett Onoff-konto med 3 000 kronor i kredit med hjälp av broderns pass.

13 maj: Bedrägeri på Telia Butik i Hässleholm. Skaffade abonnemang och mobil.

15 maj: Grov stöld i pappans bostad i Svedala och bilstöld. Krossade en ruta på bakdörren med en hammare och tog vigselringar och andra värdesaker för 11 500 kronor.

25 maj: Grov stöld i bostad i Perstorp. Stal bland annat cd-skivor, alkohol, guldklocka, smycken och dator.

16 juni: Grov stöld i en bostad i Höör. Stal bland annat två bärbara dvd-spelare, två pass, videokamera och mobiltelefon med navigator, tillsammans värt 12 265 kronor.

Bedrägeri på Telenor i Hässleholm. Skaffade abonnemang och mobil med hjälp av ett pass som stals i Höör. Passet tillhörde den 19-åriga dottern i Höörfamiljen.

29 juni: Stöld av moped på Järnvägsgatan i Höör.

Grov stöld vid Universitetssjukhuset i Lund. Väskryckning från moped. 18-åringen körde och pojkvännen ryckte kameraväskan från en frilansfotograf som var på uppdrag för Sydsvenskan. I väskan fanns kamera, hårddisk, minneskort, med mera, värt 20 000 kronor.

6 juli: Grov stöld i Hörby. Väskryckning från moped. Tog en ryggsäck från en 74-årig kvinna, som föll till marken. Kvinnans glasögon förstördes.

Grov stöld på Södra Vägen i Lund. Väskryckning från moped. Tog en ryggsäck ur en 60-årig kvinnas cykelkorg. Kvinnan cyklade efter och tog tillbaka ryggsäcken.

Övrigt: Två fall av ringa narkotikabrott och ett olovligt innehav av kniv.

SKÅNE. En 18-årig flicka står åtalad för ett stort antal bedrägerier, stölder och väskryckningar. Tillsammans med sin 21-årige pojkvän avverkade hon stora delar av Skåne på en kriminell turné.

Det började med att 18-åringen stulit konserbiljetter i föräldrahemmet i Svedala. Pappan bytte ut alla lås i huset som ett svar på stölden. Varpå den unga kvinnan kontrade med att bryta sig in, stjäla värdeföremål och pappas bil, skriver Skånskan. Men förövarna hade lämnat ett spår efter sig.

"Jag sa att du INTE skulle bråka med mig! Detta svider nog mer än en smäll."

Lappen var undertecknad "A från Klippan". Dotterns 21-åriga pojkvän.

Därefter inleddes en kriminell bufféfest som varade i två månader.

Tillsammans med sin 21-årige pojkvän begick de en lång serie brott (se faktarutan) runt om i Skåne.

Efter stöldturnén drog de till Tyskland och Danmark, där de bland annat bodde i den narkotikaliberala fristaden Christiania.

När paret greps i september kunde de - tack vare lappen - lätt knytas till ett av brotten. Flickan erkände de övriga. Hon har nu placerats på behandlingshem i Halland. Om hon döms kommer hon få dela skadeståndsbördan med sin pojkvän, som redan dömts att betala sammanlagt 79 000 kronor i skadestånd till alla offer i hans spår.

21-åringen är också dömd till ett år och åtta månader i fängelse. Det straffet omfattar också misshandel av en tidigare flickvän.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!