Tisdag 27 Sep
Stockholm

Här är ditt 2010

1 av 13
2 av 13
3 av 13
4 av 13
5 av 13
6 av 13
7 av 13
8 av 13
9 av 13
10 av 13
11 av 13
12 av 13
13 av 13

Nyheter24 bjuder dig på den ultimata guiden till det nya året. God fortsättning!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Det här är ditt år - 2010

JANUARI:

1:a Spanien tar över EU:s ordförandeskap efter Sverige.

Högskolor och skolor börjar. Folk går tillbaka till jobbet efter julledigheten.

17:e Folk och Försvars konferens i Sälen inleds.

26:e Vinter-OS i Vancouver inleds.

27:e Världens ledare samlas till ekonomiskt forum i Davos.

28:e Internationell konferens i London om situationen i Afghanistan. Årets kock presenteras.

FEBRUARI:

Februari är den enda månaden som kan börja på en måndag och sluta på en söndag. 2010 blir det just så. Nästa gång du har chansen att uppleva en "veckomånad" är 2021 så passa på! För annars händer inte mycket i februari, nådens år 2010.

MARS:

7:e Val i Irak.

23:e Kung Carl Gustaf och drottning Silvia inleder statsbesök i Brasilien.

28:e Sommartid införs. Klockan ställs fram en timme.

APRIL:

11:e President- och parlamentsval i Sudan.

MAJ:

1:a Arbetarrörelsens dag. Världsutställningen Expo 2010 invigs i Shanghai.

3:e Sista dagen att lämna in självdeklarationen

7:e Vänsterpartiet inleder kongress i Gävle.

13:e Posten släpper frimärke med kronprinsessan Victoria och hennes fästman Daniel Westling.

30:e Presidentval i Colombia.

JUNI:

6:e Sverige firar nationaldagen.

11:e Fotbolls-VM börjar.

19:e Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling gifter sig i Storkyrkan i Stockholm

JULI:

1:a Belgien övertar ordförandeskapet i EU.

4:e Almedalsveckan - också känd som det politiska Sveriges firmafest - i Visby inleds.

AUGUSTI:

11:e Ramadan inleds.

SEPTEMBER:

19:e Val till riksdag, kommuner och landsting.

OKTOBER:

31:a Vi återgår till normaltid och klockan vrids tillbaka en timme.

DECEMBER:

10:e Nobelprisen delas ut.

Det nya året är knappt en vecka gammalt och iskallt. Men medan kylan vänder hem mot Sibirien är det dags att börja fundera - vad kommer året att bjuda på? Och hur ska vi dödliga bjuda tillbaka?

Nyheter24 håller dig i handen och går först igenom hur du klarar ekonomin, fixar bostad och röstar i höstens viktiga val. Efter det tar vi oss en titt på de kungliga bröllopen, sportåret och den nya tekniken. Sist njuter vi av årets film, mode och musik.

Ekonomin 2010- baksmällan kommer!

Den värsta krisen sedan 1930-talets stora depression kom och gick, utan att vi egentligen märkte av den. Martin Borgs, dokumentärfilmare som just varit i USA och spelat in en dokumentär om finanskrisen, förklarar:

- Anledningen  till att vi inte märker av krisen är att vi har tagit oss några rejäla återställare, säger Martin Borgs till Nyheter24.

Och tydligen tänker ekonomin fortsätta att ta morgonjärn. Borgs menar att fler åtgärder som stimulanspaket kommer att fortsätta "sopa problemen under mattan".

- Och alkoholhalten sänks ju inte i blodet för att man tar sig en återställare.

Martin Borgs tror att baksmällan kommer att slå till rejält runt 2012, men att vi redan i år kommer att känna av symtomen. Historiska varningstecken, som stigande guldpriser och en sjunkande dollar talar sitt tydliga språk.

Hur ska vi undvika den värsta huvudvärken?

- Är man förberedd kan man tjäna stora pengar på krisen. Folk kommer investera i guld och tjäna pengar på den sjunkande dollarn. Men mitt råd är att inte spendera mer än nödvändigt och att lära dig någonting som du kan livnära dig på i framtiden.

Läs fler domedagsprofetior här och här.

Studier 2010 - tänk långsiktigt och skärp dig redan på gymnasiet

Hur ser det ut i högskoledjungeln? Reglerna har ändrats, och hälften av dem som ska plugga vidare saknar tillräcklig kunskap, visar Högskoleverket i en rapport

Har man pluggat på komvux blir det tuffare att ta sig in, och vissa ämnen, till exempel språk och matte, värderas högre vid uttagningarna.

- Det är oroväckande eftersom om man inte "fixar det", eller har valt fel kurser i gymnasiet, och läser vidare på komvux, får man svårare att bli antagen, säger Kristin Lindqvist, presssekreterare på Högskoleverket, till Nyheter24.

Dessutom kommer fler att söka nästa år, när en ovanligt stor kull 19-åringar har svårt att få kneg.

Men är det jobb man vill åt så är det inga problem. Där det råder brist på arbetsmarknaden saknas det också studenter.

- Läser man till ingenjör eller tekniker så finns det jobb. Däremot avråder jag från att läsa till exempel jurist, eller ekonom, där det är väldigt hård konkurrens, säger Lennart Ståhle, kanslichef på Högskoleverket, till Nyheter24.

Ståhle  råder också nya studenter att söka sig utomlands, antingen för att jobba eller för att studera.

- Vi har i dagsläget ett helt universitet som studerar utomlands, drygt 24 000 studenter. Och hälften av alla läkarlegitimationer som ges ut går till folk som har studerat utomlands.

Även om Lennart Ståhle hävdar att Sveriges högskolor håller hög kvalité, finns det bättre och sämre alternativ.

Högst lön får man efter Handels och vill man ha ett jobb ska man läsa maskinteknik i Umeå, visar sajten Högskolekvalitet.se.

Men Thomas Fürth, framtidsforskare på Kairos Future, tycker inte att man ska bry sig om statistiken.

- Man ska satsa på något som man tycker är kul, och som man har fallenhet för. Det är ingen mening att hänga upp sig på en massa strukturer som ändå är föränderliga, säger Thomas Fürth till Nyheter24.

Bostad 2010 - håll dig med kontakter eller kontanter

Bostadsbristen håller i sig. Nyheter24 har talat med Gabriella Larsson, 21, som letar bostad i Stockholm.

Enligt hennes erfarenheter gäller det att ha bra kontakter. Annars får man vara beredd att köpa sin bostad.

- Alla jag känner har fått sin lägenhet så, att dom har känt någon som har jobbat med bostadsköer och låtit dom gå före. Annars har de köpt sina lägenheter, säger hon till Nyheter24.

Låter inte rättvist, men så ligger det till. Hennes pojkvän Max, 24, har dock hittat ett tredje alternativ. Han ställde sig i kö hos SSSB, stiftelsen Stockholms studentbostäder.

- Det kostar ju inget, men då måste man stå där i flera år. Och man måste gå in en gång var tredje månad. Men det är ett bra tips att gå med, och det jag tror att många inte vet är att man kan gå med från det att man fyller 16, säger Gabriella.

Ska man däremot köpa så menar Johan Vesterberg, pressansvarig på Fastighetsbyrån, att man ska tänka praktiskt.

- Att inte spekulera utan köpa en bostad för att bo i - inte för tjäna pengar. Man ska trots allt bo där väldigt länge, egentligen hela livet. Marknaden, med toppar och dalar, går aldrig att förutse, säger han till Nyheter24.

Vesterberg tror varken att räntehöjningar eller arbetslösheten kommer att utgöra något större hot mot bostadsmarknaden.

Johan Vesterberg menar också att Jan Almgren överdriver när han i Svenska Dagbladet skriver att bostadsbubblan snart spricker.

- En väldigt grundläggande faktor som påverkar bostadsmarknaden är bostadsbristen, och den kommer inte försvinna, säger Johan Vesterberg till Nyheter24.

Vad gör man om man inte har någon kontakt, inte stått i någon kö, och inte har råd att köpa?

- Att annonsera på skolor och gå runt och sätta upp lappar på universitet är nog bra. Och ställ dig i bostadskö redan när du är 16, svarar Gabriella Larsson när hon får frågan om hur man ska lyckas flytta hemifrån.

Valet 2010 - sverigedemokrater och piratpartister

Det är valår i Sverige, och moralpaniken kring sverigedemokraterna är högljudd. Men hur starkt är deras stöd bland ungdomar?

Framtidsforskaren Thomas Fürth menar att det främst är de äldre som tilltalas av sverigedemokratisk politik. Ungdomar är tvärtom toleranta.

- De är uppvuxna i ett mer globalt samhälle och är mer öppna... men det märks att de lite yngre blir mer konservativa, säger Fürth till Nyheter24.

Ungdomar röstar snarare grönt, och undersökningarna har visat på en starkare rödgrön lutning jämfört med tidigare, menar Fürth.

Statsvetaren Marie Demker vid Göteborgs universitet håller med, men påpekar att unga pojkar faktiskt dras till sverigedemokraterna.

- Man dras väldigt mycket till extrema frågor i den åldern och det är deras manlighetsretorik, att man ska vara tuff, macho, som tilltalar många pojkar, säger Marie Demker till Nyheter24.

Som tur är brukar det här avta när ungdomarna går in i vuxenvärlden. Bland dem som faktiskt får rösta kommer miljöfrågorna att bli väldigt centrala, menar Demker.

- Sedan får vi ju inte glömma piratpartiet, som är extremt populärt bland ungdomar.

För alla som planerar att rösta har Marie Demker en klar strategi att rekommendera.

- Som statsvetare har jag egentligen bara ett råd att ge och det är att engagera sig. Att ta en fråga man tycker är viktig och ta reda på vad som erbjuds.

Bröllop 2010 - prinsessor och kostymer för 64 miljoner kronor

Den 19 juni gifter sig kronprinsessan Victoria med sin Daniel. Om ni hade missat det.

Men festen, som staten har satsat 14 miljoner kronor på och som totalt går loss på 64 miljoner, kommer att pågå i två hela veckor, under namnet Love Stockholm.

- Arrangemangen väntas inkludera musik, konst, kultur, mat, mode, design och historia... Så nej... ingen kommer att kunna missa Victorias och Daniels bröllop, inte ens om de vill, säger Caisa Jansson, redaktionschef på kungliga tidningen Queen, till Nyheter24.

Prinsessan Madeleine gifter sig förmodligen i november, menar Caisa Jansson. Hon får däremot nöja sig med en rejält nedbantad budget.

Det verkar som om prinsessornas planer har gjort svenskarna mer romantiskt lagda. Nyheter24 har pratat med Björg Eriksson Zalbo, bröllopsexpert på Cosmos.

- Fracken är på väg tillbaka nu, och det tror jag kan vara kopplat till prinsessornas bröllop.

Hon beskriver också trenderna bland bröllopsparen.

- Många väljer att gifta sig på ett slott, eller utomhus - kanske på en strand eller på en klippa... många vill också spara pengar genom att laga maten själva, och göra annat själva, säger Björg Eriksson Zalbo till Nyheter24.

Vilka råd kan hon ge till dem som ska gifta sig i år?

- Boka frisör, det tycker jag är viktigt, och se till att vigselplatsen är bokad. Annars är det bara att ta det lugnt och njuta, säger Björg Eriksson Zalbo.

Sport 2010 - VM utan Sverige och OS i Vancouver

Samtidigt som Stockholm firar kronprinsessans bröllop är det världsmästerskap nere i Sydafrika. Sverige är inte med, men vi hoppas på fotbollsfest ändå.

Viasats sportankare och Nyheter24:s expertbloggare Ola Wenström delar med sig av sina tankar.

- Spanien är det givna förhandstipset. Europamästare, världsetta med otrolig bredd på toppen. Barriären att vinna är bruten, säger Ola Wenström till Nyheter24 om vilka som tar hem guldet.

Han tror även att England och Brasilien har goda chanser. Men Argentina däremot åker ut tidigt.

- Hur smart är det att ha Maradona som förbundskapten egentligen?

Och om stjärnor slocknar måste nya tändas.

- Elfenbenskusten sopar till både Portugal och Brasilien i gruppspelet och charmar världen, säger Ola.

Förhoppningsvis blir Sverige fotbollstokigt i sommar, trots landslagets frånvaro och störande prinsessbröllop.

Innan dess är det dags för OS i Vancouver. Senast tog Sverige sju guldmedaljer, och Bengt Skött från radiosporten på SR är optimistisk.

- Jag tror att det blir sju i år igen, om allt går Sveriges väg, säger han till Nyheter24.

Störst hopp sätter han till Helena Johnsson i skidskytte, och Tre kronor i ishockey. Med Forsberg och en hel drös NHL-profiler är chanserna goda, men Skött varnar för ett ovanligt starkt USA.

- Det är bara att se på Junior-VM.

Helena Johnsson blir spelens hjälte, och hennes distanslopp får man inte missa. En eventuell ishockeymatch mot Kanada är också ett måste för alla vardagsrum.

Kolla in OS-schemat här och håll koll på våra guldhopp.

Teknik 2010 - 3D, Google och utrotningshotade manicker

För tio år sen var det ballt med snake. Förra året kunde vi se satellitbilder i våra Iphones. Vad kommer 2010?

Viktigast blir utvecklingen av internetbaserade program - så kallad "cloud computing" - som aldrig behöver installeras.

I stället för att ta upp plats på datorn sparas allt på servrar, vilket innebär att du kan nå det från hela värden.

Många av dessa program är gratis, och Bill Gates lär få magsår när Microsofts monopol urholkas.

Dödstöten kommer från Google. Efter att ha lanserat sin egen telefon arbetar giganten med ett nytt, helt internetbaserat operativsystem. Fritt från virus, och med alla program uppe på nätet, verkar Google Chrome bli en riktig revolution.

Det är inte bara Microsoft som hotas. Nu när vi använder våra telefoner till allt annat än att ringa folk blir GPS:n, musikspelaren och kameran helt överflödiga.

En ny liten pryl som trots detta har väckt stort intresse är de nya digitala böckerna, Kindle.  De har plats för 15 000 titlar, och kostar runt 2 000 kr, skriver tidningen Svensk Bokhandel.

Filmen Avatars tredimensionella bilder har frälst oss alla, och nu försöker företagen lansera tekniken i våra vardagsrum. Teveapparater med 3D-kapacitet håller på att tillverkas i USA och sändningarna förväntas dra igång i sommar, enligt New York Times.

Att se på film och lyssna på musik på internet lär bli ännu vanligare 2010. Spotify finns installerat på gemene mans dator och nu intar också Voddler - en liknande tjänst fast för film - scenen med stormsteg.

Film 2010 - Sly Stallones våta dröm och svenska gangsters

Filmåret 2010 bjuder på en hel del godbitar. Redan i februari kommer Snabba cash, som strävar efter att tillfredsställa vår fascination för den undre världen.

Nyheter24 ringde upp regissören Daniel Espinosa. Han har höga förhoppningar för filmåret 2010.

- Jag tror att det är grymt! Josefs (Fares, reds anm) nya film är grym! Och Kristian Petri, hans film verkar riktigt bra... Det är en ny generation som släpps fram nu, och vi gör film på vårt sätt. Det behövs.

Enligt optimisten Daniel blir hela  filmindustrin bara bättre och bättre - dels tack vare tekniken.

- Allt som är 3D är fett. Är det 3D är det bra, säger Daniel Espinosa och garvar. Han tycker även att internet har en positiv effekt.

- Jag vet inte om det här stämmer men jag hörde att årets mest nedladdade film hade laddats ner tio miljoner gånger. Tio miljoner! Det är ingenting. Stämmer det så laddar vi ner för lite.

Han menar att utvecklingen kommer bidra till att små produktioner når ut till fler, men han tycker att man ska vara selektiv när man laddar hem.

- Spider Man skiter i om 17-åringar laddar ner, men svensk film tjänar skitdåligt... men det är en naturlig utveckling, som kassettbanden. Det går inte att stoppa, säger Daniel Espinosa till Nyheter24.

Oavsett om du hyr, köper eller streamar film så bjuder 2010 på många rullar man inte ska missa. Till vildingarnas land kommer förvandla alla till barn på nytt och Alice i underlandet kommer att skrämma livet ur barnen som får följa med till bion.

Russel Crowe som Robin Hood tycker Espinosa verkar "övertung" - ett klart lyft från när Kevin Costner drog på sig trikåerna.

Att A-team ska filmatiseras låter för bra för att vara sant, men roligast blir nog Stallones nya projekt, The Expendables.

Med Sylvester Stallone själv, Schwarzenegger, Mickey Rourke, Dolph Lundgren, Jet Li och Bruce Willis kan rullen inte bli annat än stenhård. För speciellt bra lär den inte bli.

- Stallone är bra när han ska spela dum... men nu verkar han gå i helt fel riktning, säger Daniel Espinosa till Nyheter24.

Mode 2010 - inga röda chinos - men investera i ett par träskor

Snart sticker kylan tillbaka till Sibirien och då är det bra att veta vad som gäller för våren. Bloggaren Robin Klang - som bloggar på Klang.blogg.se - ger tydliga varningar till killarna.

- Ett plagg som verkligen inte ska fram ur garderoben i vår är färglada chinos, säger Klang till Nyheter24.

Detsamma gäller den åtsittande pikén och espandrillos. I stället ska Sveriges män satsa på en avslappnad stil, med vida linnebrallor och instoppat.

Robin Klang tror även på kraglösa kavajer och skjortor.

- Den slarvigt påklädda internatskoleleven med randiga slipsar kommer definiera 2010, säger han hjälpsamt.

Klang hoppas på att Carin Wester ska få sitt stora genombrott i år och ger tydliga tips för dem som vill vara snygga utan att investera en förmögenhet.

- Ha en mall färdig för vad du behöver kommande säsong. Memorera och ge dig ut på jakt. Budgetkedjor som H&M har daskat upp sig rejält på sin trendavdelning.

Second-hand  däremot är ingenting Robin Klang rekommenderar.

-Där hittar men ändå ingenting snyggt.           

Kajsa Adelia, som bloggar om mode på Nyheter24, håller inte med.

- Köp second-hand, och sy om själv... ändra detaljer och fixa passformen, säger Kajsa Adelia till Nyheter24.

För kvinnor som inte är så händiga men ändå vill spara pengar är Gina-Tricot alltid ett säkert kort. När det gäller vårens mode har Kajsa stenkoll.

- Fortsätt markera midjan, djupa urringningar, fortfarande fokus på axlar - mera romantiskt, inte så rockigt som det varit nu... och ett par träskor med klack.

I år kommer Stella McCartney att dominera, medan Lady GaGa kommer att inspirera. Hennes tros-shorts kommer synas överallt i år, enligt Kajsa Adelia.

Musik 2010 - Sverige tar över

Ett nytt år med nya festivaler, grammisar och schlagerskandaler. Vad gäller 2010?

Kiss, Whitney Houston och Iron Maiden hamnar högst när Expressens Anders Nunstedt rankar årets konserter. Verkar som om det är gubbarnas och tanternas afton.

Sveriges bäst klädde man, Håkan Hellström, släpper nytt i år. Men störst blir nog ändå Melodifestivalen.

Även i år delas spektaklet in i en hel rad med deltävlingar och startfältet bjuder på allt från Dogge Doggelito till veteranen Pernilla Wahlgren.

Johan Åberg, producent och låtskrivare som bland annat har Pernilla Wahlgren, Christina Auguilera och Cher på sitt cv, är inte imponerad.

- Melodifestivalen tycker jag är otroligt safe. Där tror jag inte att det kommer någonting spännande, säger han till Nyheter24.

Utan det är snarare våra exportprodukter som han är stolt över.

- Jag tycker det känns jättespännande med alla svenskar internationellt, som Agnes och de som jobbat med Lady GaGa.

Däremot tycker Johan Åberg att det är trist nu när tjänster som Spotify urholkar försörjningsmöjligheter.

- Det är väldigt praktiskt för konsumenterna, men betalningsprocessen är inte helt klar... Det är inte ett problem för artisterna. Det är människorna bakom som lider.

Nästa år kan vi vänta oss mer dansvänlig popmusik, i stil med Kelly Rowlands låt When love takes over.  Johan Åberg hoppas även på att artisternas stilar kommer genomgå en förändring, inspirerade av Lady GaGa.

- Senare åren har det blivit ganska slätstruket och tråkigt. Den trenden kanske rinner över så det blir mer extrema, intressanta artister, avslutar producenten Johan Åberg för Nyheter24.

 

 

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.