1 av 3
- Foto: DMITRY ASTAKHOV/AP/Scanpix
2 av 3
- Foto: NISSE SCHMIDT/Scanpix
Karta över liftsystemet.
3 av 3
Karta över liftsystemet. - Foto: Idre Fjäll

100-tals fastnade i lift på Idre Fjäll

Hundratals skid- och snowboardåkare fastnade i luften på Idre Fjäll i Dalarna. I 20 minusgrader.


IDRE FJÄLL. Flera hundra fjällturister satt fast i Idres liftsystem. Många fick sitta och frysa i uppemot två timmar innan personalen lyckats få ner alla.

Sexstolsliften på fjällets västra sida fastande tjugo minuter över tio på torsdagsförmiddagen.

10:40 var skidnanläggningens personal på plats och kunde börja fira ner de första skidåkarna från liftstolarna. Och vid halv ett hade de sista hjälpts ner på marken.

- Folk fick filtar och togs till verkshuset där de fått mat och dricka och fått värma sig, säger Robert Gunnarsson, marknadsansvarig på Idre Fjäll till Nyheter24.

Ett hundratal skid- och snowboardåkare hade fastnat i liftstolarna.

- Det var väldigt glest i stolen som tur var. Alla vi plockade ner var vid god vigör. De flesta tyckte att det var roligt. Vi har haft strålande sol och blå himmel, det är värre om det blåser 20 sekundmeter, säger Robert Gunnarsson.

Händer det här ofta?

- Det är ganska ovanligt, det har hänt någon gång tidigare. Men vi kör övningar med evakueringsteam varje vinter och sommar, säger Robert Gunnarsson på Idre Fjäll.

I går stod liften stilla av rädsla för att den skulle fastna. Varför lät ni liften gå i dag?

- Ja, i går var det kallare, därför stoppade vi liftarna. Om liften skulle stanna så vill vi inte att det ner mot minus 20, minus 25. Det blir en köldfaktor på uppemot -45 när man sitter i luften och det blåser. I dag var det som kallast minus -17 nere i dalen där det fryser på som mest, säger Robert Gunnarsson till Nyheter24.

/
/
/
/
Senaste nytt

Ericsson i miljardsamarbete med AT&T i USA

WHO uppmanas av Israel att tömma Gazaförråd

1 timme sedan
Den israeliska militären uppmanar världshälsoorganisationen, WHO, att tömma ett förråd som organisationen har i södra Gaza.

Spotify lyfte på Wall Street efter sparbesked

2 timmar sedan
De ledande indexen på Wall Street stängde med röda siffror på måndagen. Spotifys aktie bröt mot den övergripande riktningen och steg kraftigt efter beskedet om ett nytt sparpaket.

De värsta lösenorden du kan ha 2023 – hackarna knäcker dem på 1 sekund

2 timmar sedan
Här är en lista med de tio vanligaste lösenorden 2023. Dessa lösenord tar mindre än en sekund för hackarna att lista ut.

Misstänkt mordförsök på tåg i Nässjö – man i 25-årsåldern gripen

2 timmar sedan
En man i 25-årsåldern har gripits misstänkt för försök till mord och brott mot knivlagen ombord på ett tåg i Nässjö, skriver polisen på sin sajt.

Advokat straffas för allvarligt brott mot ed

2 timmar sedan
Advokaten förde in brev till en klient som satt häktad med restriktioner. Nu bötfälls han för ett "mycket allvarligt" brott mot god advokatsed – men slipper uteslutning, rapporterar Dagens Juridik.