Tisdag 27 Sep
Stockholm

100-tals fastnade i lift på Idre Fjäll

1 av 3
2 av 3
Karta över liftsystemet.
3 av 3
Karta över liftsystemet. Foto: Idre Fjäll

Hundratals skid- och snowboardåkare fastnade i luften på Idre Fjäll i Dalarna. I 20 minusgrader.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

IDRE FJÄLL. Flera hundra fjällturister satt fast i Idres liftsystem. Många fick sitta och frysa i uppemot två timmar innan personalen lyckats få ner alla.

Sexstolsliften på fjällets västra sida fastande tjugo minuter över tio på torsdagsförmiddagen.

10:40 var skidnanläggningens personal på plats och kunde börja fira ner de första skidåkarna från liftstolarna. Och vid halv ett hade de sista hjälpts ner på marken.

- Folk fick filtar och togs till verkshuset där de fått mat och dricka och fått värma sig, säger Robert Gunnarsson, marknadsansvarig på Idre Fjäll till Nyheter24.

Ett hundratal skid- och snowboardåkare hade fastnat i liftstolarna.

- Det var väldigt glest i stolen som tur var. Alla vi plockade ner var vid god vigör. De flesta tyckte att det var roligt. Vi har haft strålande sol och blå himmel, det är värre om det blåser 20 sekundmeter, säger Robert Gunnarsson.

Händer det här ofta?

- Det är ganska ovanligt, det har hänt någon gång tidigare. Men vi kör övningar med evakueringsteam varje vinter och sommar, säger Robert Gunnarsson på Idre Fjäll.

I går stod liften stilla av rädsla för att den skulle fastna. Varför lät ni liften gå i dag?

- Ja, i går var det kallare, därför stoppade vi liftarna. Om liften skulle stanna så vill vi inte att det ner mot minus 20, minus 25. Det blir en köldfaktor på uppemot -45 när man sitter i luften och det blåser. I dag var det som kallast minus -17 nere i dalen där det fryser på som mest, säger Robert Gunnarsson till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.