- Foto: GEIR OTTO JOHANSEN/SCANPIX

Nu ska de skjutna vargarna sprättas upp

Alla de 27 vargar som skjutits i landet ska fläkas upp kirurgiskt.


UPPSALA. Samtliga 27 vargar som skjutits under den uppmärksammade svenska vargjakten ska obduceras.

Och det är Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala som fått de döda vargarna på sitt bord.

Hittills har dock bara ett tiotal vargar levererats till SVA. De kommer bland annat från Dalarna, skriver Upsala Nya Tidning.

- Jägarna har rätt att behålla vargskinnen så djuren flås i fält innan kropparna skickas till oss, därför tar det lite tid. Vi började obducera i liten skala i måndags. Men nu när helgerna är över så startar vi på allvar, säger SVA:s presschef Olov Andersson, till UNT.

Det kommer att ta sin tid. Vargarna ska både röntgas och identifieras.

- Vi har ett uppdrag från Naturvårdsverket att kolla varje vargs hälsostatus för att se hur stammen mår. Vanligtvis får vi in en varg för obduktion per månad. Att obducera så här många på ett bräde är en logistisk utmaning för oss, säger Olov Andersson till UNT.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Riksrätt i senaten för Bidens minister

L: Inför maxtak i skolan

Liberalerna vill införa ett maxtak för klasstorlekar i skolan. Det ska inte vara ett lotteri i skolan som man möts av alltför ofta i dag, säger partiledaren Johan Pehrson.

Så gör du hitlåtar med AI – enkelt och helt gratis

Udio är ett nytt AI-verktyg som kan skapa realistiska låtar. Här är allt du behöver veta om Udio och hur du använder det för att skapa din egen AI-musik.

Här går 100 företag i konkurs – varje vecka

I Stockholm har över 1 100 företag gått i konkurs under de första tolv veckorna 2024. Det är lika mycket som hela resten av landet sammanlagt, visar färska siffror från Tillväxtanalys. – Lågkonjunkturen slår undan fötterna för allt fler företag, säger Stockholms Handelskammares ekonom.

Polisen i Örebro rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En trafikolycka har inträffat på Rv 50 Lillån i Örebro", skriver polisen på sin hemsida.

FN: Israel hindrar 7 oktober-offer från att prata

1 timme sedan
Israel hindrar FN:s utredare från att prata med vittnen och offer från 7 oktober-attacken. Det uppger FN:s tidigare chef för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, som leder en utredning om angreppet.