Söndag 16 Jan
Stockholm

Snuvad på transplantation - piloten vägrade flyga cellpaket

1 av 2
Marie Nehagen fick återvända hem med ofullbordat ärende.
2 av 2
Marie Nehagen fick återvända hem med ofullbordat ärende. Foto: SALVATORE DI NOLFI/AP/Scanpix

Maria Nehagen lider av svår diabetes och skulle ha fått en celltransplantation. Men piloten vägrade ta ombord paketet: "Kan vara en bomb."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

MALMÖ. Marie Nehagen - som lider av svårartad diabetes - skulle ha fått sin tredje celltransplantation i söndags. Men hon fick lämna operationsbordet utan nya celler.

Piloten som skulle ha flugit organtransporten från Uppsala vägrade att ta ombord paketet, skriver Helsingborgs Dagblad.

"Kunde vara en bomb"

– Transplantationen skulle göras klockan ett i söndags, men kvart i kom läkaren in till mig och sa att det blir inget. Piloten som skulle flyga paketet med mina celler från Uppsala hade vägrat att ta ombord det med motiveringen att det kunde vara en bomb, säger Marie Nehagen till HD.

En handfull patienter

Marie Nehagen är en av bara en handfull patienter som behandlas med transplantation av så kallade ö-celler, de celler som finns i bukspottskörteln och som hos friska människor producerar insulin.

Men den här gången fick Maria åka hem igen - utan nya celler. Och ingen vet hur lång tid det dröjer innan hon får en ny chans.

För mycket vätska

Malmö Aviation - som skulle ha flugit organtransporten - hänvisar till säkerhetsföreskrifterna: Handbagage får inte innhålla mer än 100 milliliter vätska. Den aktuella förpackningen innehöll 250 milliliter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela