Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det är krut i 85-åringarna

- 13/01/2010, 10:43 -

En ny studie visar att seniorerna är mycket tuffare än vad man trott.

LINKÖPING. Trots att 85-åringarna äter mycket medicin och har i snitt tre kroniska sjukdomar vardera är det fart i de riktigt gamla pensionärerna, skriver Östgöta-Corren.

I en stor enkät vid Linköpings universitetssjukhus visar det sig att 85-åringarna, trots att många lider av hjärt- och kärlsjukdomar, i allmänhet mår förvånansvärt bra.

Tre av fyra hade inte uppsökt vård på sjukhus under det senaste året, 88 procent klarar sig helt själva utan hemtjänst eller annan hjälp och nästan 70 procent besökte vårdcentralen som mest två gånger om året.

Studien slår hål på myten om skröpliga gamlingar, menar professor Jan Marcusson vid Linköpings universitetssjukhus som genomfört studien.

- Antalet relativt friska 85-åringar är betydligt större än vad de flesta tror. Definitivt mår de flesta mycket bättre än vad som utmålas i media, säger han. Många i sjukvården har också en förvrängd bild av äldre som anses vara sjukare än de i själva verket är, säger Jan Marcusson till Östgöta-Corren.