Söndag 14 Aug
Stockholm

Var tredje sexköpare är chef

Den typiske torsken är ofta en chef.
Den typiske torsken är ofta en chef. Foto:

Nu är den typiske torsken kartlagd. Han är påfallande ofta hög chef.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. 96 sexköpare i Stockholms län ingår i granskningen. Alla har gripits sedan 2008 och befinner sig i åldersspannet 20 till 82 år.

Sedan sommaren 2009 har Stockholmspolisen gjort punktmarkeringar kring det i sammanhanget klassiska stråket Malmskillnadsgatan samt på hotell som är kända för att vara tillhåll för sexhandel.

64 åtalade

Fram till november 2009 hade 64 män åtalats för brott mot sexköpslagen i Stockholms län.

En tredjedel av sexköparna är män i maktposition. De har pengar och status. De har antingen en chefsroll på sin arbetsplats eller är ledamöter i någon bolagsstyrelse, skriver Mitt i Stockholm.

Chefen Jan

Jan, 54, är en av dem. Jan är gift och har två barn. Han jobbar som chef för en stor intresseorganisation med tiotusentals medlemmar runt om i landet. I början av december greps han av Stockholmspolisens insatsgrupp mot prostitution när han bokat en ungersk eskort över nätet och träffat henne på hotell Scandic Ariadne i Värthamnen i Stockholm. Han köpte oralsex och samlag för 2 500 kronor.

Greps av spanare

Men polisen bedrev spaning mot hotellet och kunde gripa honom på bar gärning.

Mannen erkände brottet i förhör. När Nyheter24 nådde intresseorganisationens vd kände han inte till att Jan åkt fast för att ha köpt sex.

"Måste smälta det här",

– Jag blir väldigt chockad. Det känner jag inte till. Jag måste smälta det här, sa vd:n till Nyheter24 då.

Under polisens insatser för att motarbeta sexhandeln har sedan 2008 också en präst, en överläkare, en dansare, en professor och en pressfotograf gripits.

FOTNOT: Jan heter i verkligheten något annat.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.