Somaliska al-Shabaab - en av världens farligaste terrorgrupper just nu.
1 av 3
Somaliska al-Shabaab - en av världens farligaste terrorgrupper just nu. - Foto: MOHAMED SHEIKH NOR/AP/Scanpix
2 av 3
- Foto: OLA TORKELSSON/Scanpix
3 av 3

Islamister hotar ungdomar som vill festa i våra svenska förorter

Ungdomsledare i Rinkeby hotas av islamistiska al-Shabaab efter att ha ordnat alkoholfria fester.


STOCKHOLM. Den globala islamistiska terrororganisationen al-Shabaab - al-Qaidas afrikanska gren - har sedan en tid tillbaka bedrivit en intensiv rekrytering av svensk-somaliska ungdomar i bland annat Stockholm och Göteborg.

Och när Kadafi Hussein började arrangera alkoholfria musikfester i Folkets hus i Rinkeby hotades han och ungdomarna som var med på festen - av al-Shabaab.

- Självklart blev ungdomarna skrämda när de där gubbarna stod utanför och skrek att de var på väg till helvetet, att de inte ska gå på festen. Det är förnedring och kränkning. Det är hemskt, säger Kadafi Hussein, som arbetar som ungdomsledare på Folkets Hus, till Svenska Dagbladet.

Hussein menar att det svenska samhället har varit undfallande mot islamistgrupperna och i flera fall legitimerat deras verksamhet, skriver SvD.

Skattepengar har till exempel gått till att finansiera deras fritidsgårdar. Och nu riktas hot och våld mot de ungdomar som inte lever i enlighet med de stränga islamisternas regler.

- Det var de somaliska ungdomarna som själva kom till mig, berättade om det och frågade om jag kunde hjälpa dem. Det var då jag började ordna festerna och då gick ungdomarna till mig i stället för till fritidsgården, säger Kadafi Hussein till SvD.

Och Hussein och de andra ungdomarna fick veta att det har sitt pris att utmana al-Shabaabs "monopol" på ungdomarna själar.

- Man riskerar sitt liv. Jag har blivit hotad och attackerad. Den 28 september förra året överfölls jag av en maskerad person som högg mig i pannan, berättar han.

På senare tid har allt fler rest motstånd mot islamisterna.

I december demonstrerade omkring hundra personer mot al-Shabaab och de radikala islamisterna på torget i Rinkeby i västra Stockholm. Och i förra veckan tog Somaliska riksförbundet avstånd från al-Shabaab.

Och motståndet kan löna sig, för islamisterna är inte många.

- De är inte många, absolut inte. Problemet är bara att muslimerna är rädda för dem, säger socialdemokraten Nalin Pekgul till SvD.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.