- Foto: Scanpix

Var femte svensk är fattig nu

Dåligt med deg? Du är inte ensam. Ekonomin kniper för var femte svensk den här tiden på året.


Årets fattigaste vecka. Så ser verkligheten ut för många svenskar. Jul- och nyårsfirandet har helt enkelt tagit ut sin rätt. Och i och med att de flesta - tack vare julen - fick lön tidigare än vanliga månader dröjer det dessutom extra länge innan man får påfyllning i kassakistan.

En undersökning genomförd av Swedbank konstaterar att så många som var femte svensk har svårt att få ekonomin att gå ihop i januari månad.

Så vad ska man göra för att ta sig ur eländet? Finns bara ett lika trist som sant svar på den frågan. Spara.

Ikano Banks familjeekonom Ann-Sofie Magnusson tycker att man ska svälta sig lite i väntan på bättre tider. Eller åtminstone inte unna sig överflöd.

- Se upp med småutgifter och ta med matlåda till arbetet. Det blir mycket billigare än att äta ute. Utnyttja gärna extrapriser men köp inte mer än vad ni äter upp så slipper du kasta mat, säger Ann-Sofie Magnusson till Göteborgs-Posten.

Den som ändå är i trängande behov av snabba cash kan försöka sälja prylar man inte längre har användning för. På loppis eller på Blocket till exempel.

- Rensa garderober, vind och källare. Det finns säkert någon annan som har lite pengar och som behöver just det du inte vill ha och gärna köper det till ett bra pris, tipsar Ann-Sofie Magnusson via GP.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.