Stockholm

Aldrig varit lika lätt att bli läkare

Vill du bli läkare? Nu har du chansen.
1 av 2
Vill du bli läkare? Nu har du chansen. Foto: CLEIS NORDFJELL / SVD / SCANPIX
Aldrig har lika många kommit in på läkarprogrammet med samma lätthet.
2 av 2
Aldrig har lika många kommit in på läkarprogrammet med samma lätthet. Foto: Tamas Kovac/AP/Scanpix

Sugen på vit rock och stetoskop? Då har du chansen. Aldrig har det varit lika lätt att komma in på läkarprogrammet. 


Läs mer

Aldrig tidigare har det krävts så låga poäng på högskoleprovet för att komma in på läkarprogrammet. Den vanliga ordningen är att inte ens den som fixar 2,0 på högskoleprovet kan vara säker på sin plats.

Men nu visar nya siffror som presenteras i tidningen Sjukhusläkaren att antagningskraven aldrig har varit lägre.

1,7 räcker

Vid tre av de sex lärosäten som bedriver läkarutbildning har de reserver som antogs sist bara skrapat ihop till 1,7 poäng på högskoleprovet. Vid resterade tre krävdes 1,8 poäng.

- Det finns flera förklaringar till det. En är att antalet platser har utökats, en annan att sökanden med arbetslivserfarenhet inte längre får tillgodoräkna sig denna på samma sätt som tidigare, säger Leif Strandberg, utredare på Högskoleverket, till DN.

Toppen dalar

För att bli antagen till Karolinska institutet har det sedan 1998 och fram till våren 2008 krävts maxpoäng, 2,0, på högskoleprovet.

Under de senaste tre terminerna har ett antal elever med 1,9 lyckats nästla sig in bland alla med absoluta toppbetyg. Men nu kommer också läkarkandidater in med bara 1,8 poäng.

– Att vi måste kalla reserver trots att vi gör ett överintag från början beror på att vissa får anstånd med studiestarten eller flyttas till högre terminer. Den möjligheten finns även för reserver som antagits så det kan dröja ännu ett tag innan reservantagningen är klar, säger Anneli Wallberg på Karolinska institutets antagningsenhet till Sjukhusläkaren.

För den som söker till läkarlinjen på gymnasiebetygen gäller dock fortfarande maxresultatet - 20,0.

Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.