Tisdag 11 Maj
Stockholm

"Sturebymördaren var hennes hund"

Den mordåtalade flickans bästa kompis berättar om ett destruktivt tonårsförhållande där en 16-årig flicka hetsade sin pojkvän att mörda 15-åriga Therese Johansson Rojo.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. Under rättegångens sista dag vittnar den åtalade 16-åriga flickans bästa kompis. Hon avlägger ett dramatiskt vittnesmål.

Om en kärlek som spårat ur. Om två unga älskande som behandlade varandra som djur.

Ung Lady Macbeth

Och en ung flicka som likt en intrigerande Lady Macbeth styr sin pojkvän mot avgrunden. Han var beredd att göra allt för att hon skulle förlåta honom. Det enda hon nöjde sig med var ond bråd död.

Den mordåtalade 16-åriga flickans kompis berättar att det unga paret behandlade varandra illa båda två, men att flickan spelade första fiol.

– De kontrollerade varande hela tiden. Ibland kändes de som en person, men flickan var huvudpersonen. Det verkade som hon behandlade pojken som en hund, säger vännen i förhören.

Vägrade visa sms

De flesta ungdomar är inte vana vid att hålla på integriteten sinsemellan. I dag visar man varandra privata bilder, privata sms-konversationer och chattrådar utan att blinka.

Men den 16-åriga flickan vägrade visa sms-kontakten mellan henne själv och pojkvännen. Inte ens den närmaste vännen fick se.

– När jag sen läste i tidningen om vad som stod i sms:n förstod jag varför.

I sms:en diskuterar paret fram och tillbaka hur de ska döda Tess. Det är uppenbart att det är flickan som är pådrivande, menar åklagaren.

Flickan hävdar däremot att allt var en lek. Att hennes pojkvän tolkat fel. Hon nekar till brott och kräver att bli frikänd.

Pojken har i förhör uppgett att flickvännen inte kunde förlåta honom för att han på en fest kysst Therese. Den enda bot hon nöjde sig med var mord.

Maxstraff

Åklagaren kräver att båda två döms till maxstraffet – fyra års sluten ungdomsvård.

Hovrätten ska bara pröva flickans skuldfråga, eftersom pojken erkänt brott.

Kommentera
Kopiera länk
Dela