"Sturebymördaren var hennes hund"

Den mordåtalade flickans bästa kompis berättar om ett destruktivt tonårsförhållande där en 16-årig flicka hetsade sin pojkvän att mörda 15-åriga Therese Johansson Rojo.


STOCKHOLM. Under rättegångens sista dag vittnar den åtalade 16-åriga flickans bästa kompis. Hon avlägger ett dramatiskt vittnesmål.

Om en kärlek som spårat ur. Om två unga älskande som behandlade varandra som djur.

Ung Lady Macbeth

Och en ung flicka som likt en intrigerande Lady Macbeth styr sin pojkvän mot avgrunden. Han var beredd att göra allt för att hon skulle förlåta honom. Det enda hon nöjde sig med var ond bråd död.

Den mordåtalade 16-åriga flickans kompis berättar att det unga paret behandlade varandra illa båda två, men att flickan spelade första fiol.

– De kontrollerade varande hela tiden. Ibland kändes de som en person, men flickan var huvudpersonen. Det verkade som hon behandlade pojken som en hund, säger vännen i förhören.

Vägrade visa sms

De flesta ungdomar är inte vana vid att hålla på integriteten sinsemellan. I dag visar man varandra privata bilder, privata sms-konversationer och chattrådar utan att blinka.

Men den 16-åriga flickan vägrade visa sms-kontakten mellan henne själv och pojkvännen. Inte ens den närmaste vännen fick se.

– När jag sen läste i tidningen om vad som stod i sms:n förstod jag varför.

I sms:en diskuterar paret fram och tillbaka hur de ska döda Tess. Det är uppenbart att det är flickan som är pådrivande, menar åklagaren.

Flickan hävdar däremot att allt var en lek. Att hennes pojkvän tolkat fel. Hon nekar till brott och kräver att bli frikänd.

Pojken har i förhör uppgett att flickvännen inte kunde förlåta honom för att han på en fest kysst Therese. Den enda bot hon nöjde sig med var mord.

Maxstraff

Åklagaren kräver att båda två döms till maxstraffet – fyra års sluten ungdomsvård.

Hovrätten ska bara pröva flickans skuldfråga, eftersom pojken erkänt brott.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

1 timme sedan

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

1 timme sedan
En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

1 timme sedan
Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

1 timme sedan
Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

2 timmar sedan
Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

2 timmar sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.